Preko saniranog mosta u Priječanima početkom ljeta

Vesna Popović
Preko saniranog mosta u Priječanima početkom ljeta

Banjaluka - Pješački most u Priječanima trebalo bi da bude saniran do 17. juna, a ukoliko prođe tehnički prijem, mještani će na ljeto konačno moći bezbjedno da prelaze preko njega.

Stanovnici ovog naselja već tri godine čekaju da se završi gradnja mosta koji povezuje Priječane i Zalužane. 

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da radove obavlja preduzeće “Prijedorputevi”.

- Radnici zatežu čelične profile, učvršćuju konstrukciju i provjeravaju statiku da bi bili sigurni da je most čvrst i kako bi prošao probno opterećenje. To je, između ostalog, preduslov da most na tehničkom prijemu dobije zeleno svjetlo za upotrebu - rekao je Sandić.

Nada se da će konstrukcija mosta proći sve potrebne testove, što nije bio slučaj prošli put, zbog čega je zabranjeno korišćenje ovog prelaza preko rijeke Vrbas.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Darko Škobić nada se da je riječ o završnim radovima i da poslije njih neće biti potrebe za bilo kakvim intervencijama.

- Može se vidjeti da radnici na mostu vare kompletnu donju konstrukciju, te da je ona duplo deblja nego što je bila ranije - naveo je Škobić.

Naglasio je da o tome koliko je taj most potreban Priječanima najbolje govori činjenica da, iako je zatvoren za upotrebu, mještani ga koriste na svoju odgovornost.

- Ne preostaje nam ništa drugo jer je to najkraći put do Zalužana, a veliki broj stanovnika tamo radi ili treba da ode ljekaru - kazao je Škobić.

Mještanka Mirjana M. ispričala je da joj nije svejedno dok prelazi most koji je nesiguran i klimav.

- Most nije urađen kako treba, pa se počeo raspadati i prije nego što je otvoren. Nadam se da će ovog ljeta konačno biti završeno nešto što je trebalo da bude davno učinjeno i da nije toliko novca spiskano da bi most bio “ukras” - kazala je ona.

Stari pješački most u Priječanima uništen je u poplavama 2014. godine, a u izgradnju novog do sada je uloženo više od pola miliona maraka.

Radovi su počeli u maju 2015. godine, a za taj posao “Vode Srpske” su angažovale preduzeće “Niskogradnja”. Uloženo je 420.000 maraka iz Fonda solidarnosti.

Konstrukcija mosta je testirana krajem 2016. godine, kada se pokazalo da nije bezbjedan, nakon čega su gradske vlasti  zabranile upotrebu novoizgrađenog mosta. Zbog potreba mještana grad je preuzeo na sebe obavezu da riješi ovaj problem i za te namjene je izdvojio 100.000 maraka.

Gradnja puta

Darko Škobić je podsjetio da je u toku izgradnja kilometra dionice puta za Priječane.

- Radovi su se odužili i prvobitni rokovi su probijeni jer je bilo nepredviđenih intervencija oko vodovoda i potpornih zidova. Nismo dobili informacije kada bi izgradnja trebalo da bude završena, ali se nadamo da će i to biti uskoro - naveo je Škobić.

Izgradnja ovog dijela puta počela je u septembru prošle godine i ugovorena vrijednost radova je 759.564 marke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana