Иност младих 2018: Магични клавир и робот из ђачких клупа

Милош Васиљевић
Иност младих 2018: Магични клавир и робот из ђачких клупа

Бањалука - Магични клавир, соларна сушара за воће, разни роботи, паметни сат са ЛЕД екраном и мноштво других иновација преплавили су јуче Дом омладине, гдје је, у оквиру тродневне међународне манифестације "Иност младих 2018", 500 излагача и учесника представило 350 експоната.

Предсједник Савеза иноватора РС Милован Бајић рекао је да на изложби учествују излагачи из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Русије, Румуније, Француске, Италије, Марока, Индије и Америке и додао да најбоље од њих очекују и вриједне награде до 1.000 КМ.

Соларна машина за сушење воћа, коју су направили ученици из Прњавора, привукла је велику пажњу посјетилаца.

Ништа мања гужва није била ни пред штандом ученика бијељинске Техничке школе "Михајло Пупин", а ови вриједни ђаци су представили паметни сат са ЛЕД екраном. Они су радозналим посјетиоцима стрпљиво објашњавали како овај сат учитава свјетлост, температуру, а има и електронски панел за бројање пролазника. Ученици бањалучке Грађевинске школе представили су еко-кућу од природних материјала.

- Потрошња енергије је у поређењу са класичном градњом мања за 50 одсто - објаснила је ученица Наташа Благојевић.

Вриједни су били и ђаци бањалучке Технолошке школе.

- Представљени су ликовни радови графичких дизајнера и ликовних техничара, а акценат је на филмским, спортским и позоришним плакатима, док су  на другом дијелу штанда иконе и графике - казала је Ела Јовић из ове школе.

Рад хемијске секције представили су ђаци Средњошколског центра из Сребренице, а ученица ове школе Емилија Томић је казала да су приказали филм који говори о очувању планете.

Завидно знање и умијеће показали су и основци. Ученици првог и другог разреда бањалучке школе "Свети Сава" представили су ритмичке музичке инструменте, кастањете, палице за бубањ, звечке, бубњеве, а њихов ментор био је Дарко Ратковић. Ученик деветог разреда ОШ "Бранко Радичевић" Марко Савичевић поносно је показао уређај за наводњавање "кап по кап", те маштовити накит и украсе. Валентина Шипка, која похађа осми разред приједорске ОШ "Петар Кочић", казала је да су изложили ликовне, али и радове из техничког и математике. Пажњу су плијениле грчке вазе, које су она и њени другари израђивали од балона.

- Имамо такмичарски дух, па се надамо некој од награда - рекла је Валентина.

Министар науке и технологије Јасмин Комић, који је отворио ову 20. јубиларну манифестацију, нагласио је да иновативне идеје доприносе конкурентности привреде, те отварању нових радних мјеста и свеопштем развоју. "Иност младих" ће бити отворен до сутра, па сви који желе могу да посјете Дом омладине и погледају иновације изашле из ђачких клупа. Смотру иновација организовали су Савез иноватора РС и Удружење иноватора Бањалука.

Подршка

Градоначелник Игор Радојичић казао је да је у оквиру Дана града подржано више од 50 манифестација, а добар дио њих је у вези са ђацима и студентима, те њиховим активностима.

- Изузетно нам је важан "Иност младих" јер је Бањалука град младих, универзитета, знања. Овакве манифестације морамо његовати. Идеја и иновација су данас најскупљи, а наши млади свакако имају идеје и иновације - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана