Centar za dozvole Gradske uprave: Do građevinske dozvole na jednom šalteru

Miloš Vasiljević
Centar za dozvole Gradske uprave: Do građevinske dozvole na jednom šalteru

Banjaluka - Centar za dozvole Gradske uprave spreman je za početak jednošalterskog sistema izdavanja građevinskih dozvola, koji će starovati sa prvim radnim danom u novoj 2018. godini - 3. januara.

To je izjavio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji se zajedno sa načelnikom Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodanom Stanarevićem u petak uvjerio u mogućnosti za rad Centra za dozvole.

Naglasio je da će građani zahtjev za izdavanje građevinske dozvole sada moći podnijeti na jednom šalteru, umjesto obilaska najmanje 12 kancelarija Gradske uprave, ali i brojnih drugih institucija, poput "Vodovoda", RUGIP-a, "Elektrokrajine", "Voda Srpske".

- Osnovni cilj uvođenja ovog sistema jeste da omogućimo građanima da u Gradskoj upravi predaju zahtjev i da grad Banjaluka, u njihovo ime, tamo gdje je pravno moguće, rješava potrebnu dokumentaciju kod drugih subjekata. To je veliki izazov i jedna od najvažnijih reformi koje sprovodimo u okviru rada Gradske uprave - naveo je Radojičić. 

Građani ističu da je Gradska uprava prelaskom na jednošalterski sistem napravila veliku uslugu onima koji budu investirali u izgradnju, kako privatnih kuća, tako i višenamjenskih objekata.

- Zbog ovog poteza Gradskoj upravi treba da budu zahvalni svi oni kojima je potrebna građevinska dozvola jer će ubuduće biti pošteđeni lutanja od kancelarije do kancelarije, gubljenje vremena, nedoumica oko dokumenta koji je izvađen, koji još treba... Ovako samo predaš zahtjev i baviš se drugim pripremama za izgradnju kuće. Zaista velika stvar za sve investitore i nas koji pravimo kuću - kazao je Miloš Miljić iz Kuljana, koji se priprema za izgradnju krova nad glavom.  

Centar za dozvole se nalazi u kancelariji broj 19, u prizemlju zgrade. Inače, Gradska uprava neće raditi u dane novogodišnjih praznika 1. i 2. januara.

Stanarević

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević rekao je da će jednošalterski sistem biti veliki napredak od kojeg će najviše koristi imati građani.

- Investitori koji grade veće objekte imaju radnike čiji je posao bio da se time bave i koji su unaprijed znali procedure. Obični građani nisu upućeni, ono su dosta vremena i novca gubili na lutanja po raznim institucijama - rekao je Stanarević.  

Dodao je da je grad potpisao sporazume sa svim relevantnim institucijama, ustanovama i preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana