Тесла измислио дронове још 1898, надао се да ће окончати ратове

Агенције
Тесла измислио дронове још 1898, надао се да ће окончати ратове

Генијални Никола Тесла је великим дијелом омогућио да дигитална ера буде онаква какву сада живимо, а у мору његових патената се налази и онај из новембра 1898. године у коме је добар век испред свог времена - у њему говори о начину функционисања и широкој примјени беспилотних возила.

Један од највећих свјетских научника у историји је у свом патенту навео да би таква "возила и пловила" могла да се користе за пренос писама и пошиљки (личи ли вам ово на пројекат Амазона?), за успостављање комуникације (подсјећа ли ово на пројекте Гугла и Фејсбука?), али и за истраживање, извиђање, па чак и "убијање и хватање китова и других морских животиња".


У патенту се наводи да би оно што данас зовемо дроновима могло да има употребу у низу научних, инжењерских и комерцијалних дјелатности, али је Тесла посебно истакао једну - у ратовању.

"Највећа вриједност мог изума би био његов утицај на ратовање и наоружање. Због сигурне и неограничене моћи уништења, он би произвео перманентан мир међу нацијама", навео је Тесла.

На овај дио патента пажњу је скренуо Метју Шројер, инжењер са Универзитета у Оклахоми и специјалиста за беспилотне системе.

Патент за "метод и апаратуру управљања механизмима покретних возила" предвиђао је, наравно, и бежичну комуникацију.

"У ширем смислу мој изум се разликује од свих других система за контролу механизама које носе покретни објекти по томе што не захтијева никакве жице, каблове или другу врсту електричне или механичке повезаности. Ја постижем сличне резултате на практичнији начин коришћењем таласа, импулса или зрачења који се примају преко земље, воде или атмосфере, све док се објекат налази у домету таквих таласа, импулса или зрачења", наводи се у патенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана