Скјапарели слетио на црвену планету

Срна
Скјапарели слетио на црвену планету

Дармштат - Свемирски истраживачки робот "Скјапарели" слетио је на Марс, што је први покушај Европе да приземљи летјелицу на Црвеној планети од неуспјеха "Бигла два" прије више од 10 година.

Истраживачи сада чекају податке о статусу "Скјапарелија" тешког 577 килограма, који тестира технологије за спуштање новог ровера чија је мисија планирана за 2020. годину, саопштила је Европска свемирска агенција.


Основна мисија "Скјапарелија", која ће трајати неколико дана у зависности од капацитета електричних батерија, је тестирање неколико технологија контролисаног спуштања кроз атмосферу и меког контакта са површином Марса. Ове технологије ће бити коришћен у развоју система будућих марсијанских апарата.

Поред тога, "Скјапарели" ће мјерити брзину и смјер вјетра, влажност, притисак и температуру на мјесту спуштања. Такође, планирана су прва мјерења снаге електричног поља директно на површини.

У комбинацији са анализом концентрације прашине у атмосфери, ова мјерења треба да омогуће боље разумијевање повезаности електричних сила и процеса формирања великих пјешчаних бура на Марсу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана