Разоткривена 8.000 година стара тајна Амазоније

Агенције
Разоткривена 8.000 година стара тајна Амазоније

Научници кажу да је Амазонска прашума настала као обичан баштовански експеримент који се отео контроли и то прије 8.000 година.

Тајне Амазоније биле су скривене пуних 10.000 година, откако су се прва древна племена населила на том подручју Јужне Америке.


Нека од тих племена до дана данашњег никада нису ступила у контакт са остатком свијета. Ипак, нова студија показује да су њихови преци заправо "направили" Амазонију.

Истаживања показују да је највећа прашума на свијету настала као експеримент у узгоју биљака. Научници су открили да захваљујући овим људима, неке врсте биљака, попут бразилског ораха и палми, чешће расту у близини некадашњих племенских насеља, што сугерише да су намјерно посађене.

У којој мјери су људи утицали на развој прашуме предмет је дебате. Неки стручњаци вјерују да су људи једноставно чешће насељавали области са богатом вегетацијом, али Каролина Луис, палеонтолог Вагенинген универзитета у Холандији мисли другачије.

У студији под називом "Амазонску прашуму створила је древна глад за воћем и орасима", она пише: "Анализирали смо распоређеност и густину 85 дрвенастих врста које су припитомила древна племена. Наши резултати показују да су данашњи примјерци тих врста груписани у близини археолошких налазишта на којима су некада давно живјела амазонска племена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана