Нова астрономска мистерија збуњује научнике VIDEO

Агенције
Нова астрономска мистерија збуњује научнике VIDEO

Уз помоћ ESO-овог веома великог телескопа и NASA-иног и ESA-иног свемирског телескопа Хабл астрономи су открили изузетно необичне структуре налик на брзе таласе који јуре кроз прашину у којој се формирају планете звијезде “AU Microscopii”.

Таласи у планетарном диску AU Microscopii нешто су што научници нису никада видјели нити су икада до сада предвиђали у својим теоријама. Зато резултати, који ће бити објављени у часопису "Natura", представљају нову астрономску мистерију.

AU Microscopii је млада звијезда окружена великим диском прашине, удаљена 32,3 свјетлосне године у сазвијежђу Микроскоп.

Истраживања дискова који су уобичајени око звијезда у раним фазама развоја могу одговорити на бројна питања о еволуцији планета. Они су остаци материјала који није утрошен у стварање звијезде. Астрономи су зато посљедњих година проучавали диск AU Microscopii не би ли у њему пронашли неке веће формације које би могле бити знаци планета у настанку. У ту сврху 2014. године су искористили повећање контраста које им је омогућио нови уређај SPHERE постављен на веома велики телескоп. Оно што су открили изненадило је све – на снимцима диска звијезде појавило се пет лукова налик на таласе у води, а да ствар буде занимљивија, показало се да се крећу изненађујуће великим брзинама.

'Репроцесуирали смо снимке Хабла и добили довољно информација да забилежимо трагове кретања ових необичних облика у периоду од четири године', рекао је члан тима Кристијан Талман с ЕТХ-а у Цириху.

'Овим процесом утврдили смо да се лукови удаљавају од звијезде брзинама од око 40.000 километара на сат', додао је.

ИyмеЋу осталог, у резултатима истраживања занимљиво је и то што се чини да се лукови који су удаљенији од звијезде крећу брже од оних ближих. Најмање три лука крећу се толиким брзинама да ће вјеројатно побјећи гравитационом пољу AU Microscopii.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана