Научници 42 године лагали, признали: Изнад Нептуна се нешто крије

Научници 42 године лагали, признали: Изнад Нептуна се нешто крије 09.09.2018 11:53 | Агенције

Истраживачи су сада више него сигурни да се Планета девет крије негдје у нашем сунчевом систему, али да ју је немогуће открити коришћењем постојећих телескопа. Астрономи тврде да ју је тешко уочити јер је исувише далеко, пише „Вашингтон пост”.

И НАСА је у међувремену потврдила:


„Сада је теже да замислимо наш соларни систем без Планете девет, него с њом”.

Научници су деценијама износили теорије да постоји девета планета, која би била десета да Плутон у међувремену није деградиран као патуљаста планета, у нашем галактичком комшилуку.

Сматра се да је та планета, названа Планета девет, 10 пута већа од Земље, 20 пута удаљенија од Сунца него Нептун и најудаљенија планета у соларном систему. Иако постојање Планете девет тек треба да буде званично доказано, цијењени истраживачи снажно сумњају да постоји велика планета која се скрива на далеком рубу нашег соларног система.

Ако је та планета тамо, онда би се могло објаснити зашто је соларни ситем помало ван равнотеже. У већини звјезданих система, околне планете имају тенденцију да се ротирају у складу са својим домаћином. Међутим, у нашем соларном систему, планете су под углом од шест степени од своје осе.

„Сваки пут када направимо слику, постоји та могућност да Планета девет постоји на том снимку”, рекао је доктор Сурхуд Мор, ванредни професор на Кавли институту за физику и математику универзума на Универзитету у Токију.

У нашем соларном систему такође постоји и низ других чудних карактеристика које би могле да буду објашњене Планетом девет. Једна је та што је Којперов појас, област у облику диска, препуна ледених астероида, комета и патуљастих планета које обухвата соларни ситем, орбитира супротно од планета у њему.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица