На корак до бесконачне енергије? Фузијски реактор срушио рекорд

Агенције
На корак до бесконачне енергије? Фузијски реактор срушио рекорд

Добијање готово бесконачне количине чисте енергије могло би ускоро да постане реалност захваљујући новом рекорду фузијског реактора који је остварио тим америчких и британских научника.

Нуклеарна фузија, процес који се већ деценијама сматра потенцијалним извором бесконачне енергије, идентичан је реакцији фузије која се дешава у језгру Сунца.


Језгра лакших елемената међусобно се спајају под дејством високих температура, магнетних поља и притиска, резултујући настајањем тежих елемената, приликом чега се ослобађа велика количина енергије.

Опонашањем сунчевих фузијских процеса у специјално дизајнираним реакторима, односно спајањем атома водоника, научници су успjели да добију хелијум, стварајући на тај начин "чисту" енергију захваљујући којој би једног дана фосилно гориво могло да изађе из употребе.

Да би уопште дошло до ових реакција, потребно је да се суперзагријани гас – у стању плазме – подврге великом притиску који сабија атоме и доводи до њихове међусобне реакције.

Научници са Технолошког института у Масачусетсу и Фузионог центра у Кембриџу успјели су да постигну рекордни притисак у реактору Алктор-Ц Мод Токамак, премашујући претходни рекорд за чак 15 одсто.

Захваљујући притиску од 2.05 бара, што је еквивалент притиску на 10 метара испод нивоа мора, истраживачи су створили температуру од 35 милиона степени Целзијусових, што је двоструко више него у Сунчевом језгру.

То је резултовало стварањем неколико стотина билиона фузијских реакција по кубном метру у секунди, пише MIT News.

Резултати су представљени на Конференцији за фузијску енергију коју је Међународна агенција за атомску енергију одржала у Кјотоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана