NASA објавила најбољу фотографију мистериозних свјетала на Церери

Агенције
NASA објавила најбољу фотографију мистериозних свјетала на Церери

Мистерија која окружује неколико свjетлећих тачки на површини патуљасте планете Церере (познате и као Церес) добила је нову димензију након што је NASA објавила до сада најдетаљнију фотографију овог феномена.

Патуљаста планета која се налази између Марса и Јупитера нашла се у центру интересовања јавности након што је NASA-ина свемирска летјелица Dawn 16. маја фотографисала њену површину. На фотографијама је потом уочено подручје широко око 90 километара, а које карактерише свjетлост непознатог порекла.

Иако су научници упознати са Церерином свjетлима још од 2004. године када их је примjетио телескоп Habl, тек је летjелица Dawn пробудила велико интересовање због чињенице да се и поред фотографија високе резолуције није могуће разазнати порекло свjетла.

Тренутне хипотезе о могућем разлогу бљештавила јесу специфичан лед или депозити соли. Научници NASA-е вjерују како је 25 одсто Церере начињено од воде, а неки вjерују како би патуљаста планета заправо могла имати више слатке воде него наша Земља.

"Свjетла имају особине које одговарају рефлексији леда, а и спектар одбијене свjетлости такође одговара леду, тако да је је вjероватноћа о замрзнутој води врло висока", рекао је астроном Кристофер Расел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана