NASA ће имати два минута да спасе давно изгубљену летјелицу?

Агенције
NASA ће имати два минута да спасе давно изгубљену летјелицу?

Прије 22 мјесеца, Америчка свемирска агенција изгубила је контакт са својом летјелицон Стерео-Б током рутинског теста од 72 сата.

Дуга тишина прекинута је у недјељу, када се сонда, удаљена око 304 милиона километара од Земље, коначно поново огласила.

Ипак, научници још немају разлога за славље.

"Летјелица је дизајнирана тако да буде што самосталнија у случају невоље. Ако укључимо компјутер, што је једини начин да стекнемо увид у тренутно стање на летјелици, оно што ју је довело у такво стање би поново могло да се врати", изјавио је за Бизнис инсајдер Џо Гурман, један од научника који учествују у пројекту Стерео.

То значи да ће научници, иако је NASA поново успоставила контакт, имати само око два минута на располагању да спасу Стерео-Б прије него што опет остану без контакта с сњом.

Гурман наводи да је покварен инструмент који летјелицу обавијештава да ли се окреће око своје осе, и којом брзином. То је велики проблем за робота који треба да окрене своје соларне панеле ка Сунцу - без тог инструмента, Стерео-Б неће моћи да их упери у одговарајућем правцу, и батерија це се потпуно испразнити.

Изазов који се сада налази пред научнима је да одговарајуцим софтвером за мање од два минута изврше поправку прије него што Стерео-Б потпуно остане без енергије.

Да ствар буде гора, око 20 секунди потребно је само за слање команди до летјелице.

Уколико мисија не буде била успјешна, Насини инжењери ће за шест мјесеци имати прилику да покушају поново да спасу Стерео-Б, када се батерија поново буде дјелимично напунила током спорог кретања летјелице око Сунца.

Летјелице Стерео-А и Стерео-Б лансиране су 2006. године са циљем да снимају промјене на Сунцу из различитих углова.

Мисија, чија цијена износи 550 милиона долара, требало је да буде завршена 2008. године, али су научници одлучили да Стерео-Б одрже у ‘животу’.

Контакт са летјелицом је изгубљен 1. октобра 2014. године, када је дошло до ресетовања компјутерског система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана