NASA: Прве ноћне фотографије Марса

Агенције
NASA: Прве ноћне фотографије Марса

Послије нешто мање од шест мјесеци мисије, Америчка свемирска агенција (NASA) објавила је ноћне фотографије Марса које је направио ровер "Кјуриосити".

Ово су прве фотографије Марса "у мраку" откако је почетком августа ровер "Кјуриосити" слетио на Марс. Према писању NASA-e, фотографије су направљене захваљујући LED лампама и камери и MAHLII која се налази на два метра дугој роботовој механичкој руци.

На фотографијама се види камен који су научници назвали "Сајунеи" који се налази у близини мjеста гдjе би ровер ускоро требало да почне са бушењем површине Марса. Стијена је освјетљена бијелим LED свјетлима са MAHLII камере (Mars Hand Lens Imager).

"Сврха посматрања објеката под ултраљубичастим свjетлом је да тражимо флуоресцентне минерале," рекао је Кен Еџет из центра за проучавање података у Сан Дијегу. "Подаци су стигли тек јутрос и наш тим тек анализира податке. Ако нешто буде зелено, жуто, наранџасто или црвено под ултраљубичастим свијетлом, то би могао да буде јаснији индикатор да постоје флуоресцентни минерали".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана