Хокинг завршио највећу теорију пред смрт?

Агенција
Хокинг завршио највећу теорију пред смрт?

Физичар Стивен Хокинг наводно је завршио рад на својој "досад највећој теорији" неколико недјеља прије него што је преминуо, пишу британски медији.

Како преноси британски "Телеграф", његове колеге су откриле да је посљедњи рад чувеног физичара тренутно на проверама прије објављивања у "једном од највећих свјетских научних журнала".


У питању је рад по имену "Гладак излаз из вјечне инфлације", који би требало да математички покаже могућност постојања великог броја паралелних универзума.

Хокинг је на теорији, која би могла да представља његово "највеће научно наслијеђе", радио заједно са доктором Томасом Хертогом, који је потврдио да је посљедња ревизија завршена почетком марта, десетак дана прије него што је Хокинг преминуо.

У раду се изводе математички прорачуни неопходни за мисију свемирске сонде, која би тражила доказе о постојању паралелног универзума. Према теорији, докази би могли да се нађу у "позадинској радијацији", која датира из првих тренутака од настанка нашег свемира.

Британски "Тајмс" истиче да би овај рад, уколико заиста доведе до неких доказа, скоро сигурно донио ауторима Нобелову награду, коју Хокинг за живота није добио. Ипак, награда се не додјељује постхумно.

Хокинг, један од највећих умова данашњице, преминуо је прошле недјеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана