Шта доноси Apple SIM и какве су посљедице за оператере?

The Verge
Шта доноси Apple SIM и какве су посљедице за оператере?

Ако постоји једна ствар коју смо научили о Apple-овом односу према SIM картицама у протеклих седам година, онда је то да Apple добија оно што пожели.

Минијатурне картице са малим позлаћеним круговима - које вас идентификују као претплатника на одређеној мобилној мрежи - укључују се у телефоне, таблете, и заправо било који други уређај који може да прима и емитује радио сигнал.

Корисници свих наших мобилних оператера користе их од када је свjета и вијека, односно од када имају своје мобилне телефоне. Apple "мрзи" SIM картице и мрзио их је од када постоји iPhone. Познато је нпр. да је Apple истраживао коришћење уграђених SIM картица које је немогуће уклонити из телефона.

На крају крајева, код најновијих модела таблета iPad Air 2 и iPad 3 mini, Apple је одлучио да крене у напад на SIM тако што је увео репрограмибилне SIM картице које се могу преносити са једног мобилног оператера до другог, а корисници могу да мjењају мреже и пакете и то само кроз софтверско рjешење. Компанија из Купртина то је назвала Apple SIM.

До сада, нису сви оператери у САД укључени у овај пројект - Apple SIM се и даље може уклонити с уређаја, а iPadови купљени с пакетом претплате и даље користе уобичајене, закључане SIM картице - међутим предсказање пропасти SIM-а је ту. Ране су смртоносне. У року од годину или двије никада више нећете видјети SIM картицу у неком Apple-овом производу. Нећете чак бити ни мјеста за картицу, сматрају неки аналитичари

Сваки пут када се Apple играо са SIM картицом, побједио је. Сјетимо се само првог iPhone-а 2007. године када је до картице требало доћи тако да се уметне врх спајалице у рупицу како би искочила "вратанца" са SIM-ом. У том тренутку то је било прилично шашаво, али данас сви највећи смартфони користе овај систем.

Затим ту је 3FF - познатија као микро-SIM картица - која је дебитовала на изворном iPad-у 2010. године. У то вријеме није било забавно гледати како Apple разбија компатибилност с огромним екосистемом GSM уређаја. Постепено су мобилни оператери почели да нуде микро-SIM картице, али за коришћење тих каратица било гдjе другде још увијек вам је потребан осјетљиви адаптер који нећете пронаћи баш у свакој продавници. Цијели производни циклус је прошао док су се и други произвођачи укључили, а Apple се никад није освртао уназад већ се исте године пребацио са својим iPhone-ом 4 на микро-SIM картицу.

То се поново догодило с 4FF, нано-SIM стандардом који користе данашњи iPad-ови и iPhone-и. Apple се први борио и побjедио конзорцијум других произвођача мобилних телфона који су предлагали другачију (и напреднију) нано-SIM картицу, а потом је представио нову картицу на тржишту тек неколико недjеља касније с iPhone-ом 5. Још једном, мобилни оператери и конкурентски произвођачи мобилних телефона морали су да хватају корак с Apple-ом - чак је и ове године Самсунгов Galaxy С5 још увијек на старијој микро-SIM картици.

Apple-ов јединствени положај на тржишту даје му изванредну моћ над мобилним оператерима који су злогласни по томе што је тешко радити с њима и који се често заглаве у својим плановима.

До сада је Apple SIM прихватио само мали број оператера; АТ&Т, Т-Мобиле, Спринт и британски ЕЕ (недостаје Веризон, можда и најупорнији од свих њих). Постоји доста озбиљних назнака да ће слиједећи iPhone користити репрограмабилне SIM картице, па ако мобилни оператери буду жељели да својим купцима понуде iPhone, боље је да почну да се на вријеме припремају. Лако је замислити да би их Apple могао елиминисати и тако оставити некооперативне оператере негдје у ћошку...

Лако је оплакивати ​​смрт измјењивих SIM картица; за GSM клијенте, она је симбол слободе, начин да могу да мијењају телефоне по жељи. Али, у стварности, Apple-ов брзи развој од мини преко микро до нано-SIM картица већ нас је довео до фрагментираног тржишта.

Ако Apple свим снагама истраје на овоме - што се по свему судећи догађа - то ће узбуркати тржиште мобилних оператера и произвођача конкурентних телефона јер ће пребацивање између мобилних оператера бити лакше него икада. Мада, пребацивање између уређаја неће бити тако лако и даље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана