Сигурно нисте знали: 5 ствари о банкомату, телефону и аутомобилу које вам могу спасити живот

Агенције
Сигурно нисте знали: 5 ствари о банкомату, телефону и аутомобилу које вам могу спасити живот

Сваком од нас се ово може догодити, али ријетко ко зна прави трик како да се спаси у овим ситуацијама...

 

Информације које вам доносимо не зна 95 одсто људи, а могу вам, и буквално, спасити живот! Тичу се предмета које свакодневно користите, и сиутуација у којима се можете наћи, а да при томе не знате, како вам могу помоћи функције ваше банковне картице, мобилног телефона, аутомобила.

1. Ако вас је икада лопов или неко други присилио да подигнете новац на банкомату

Унесите свој ПИН наопако.

Тако, ако је ваш ПИН 1254, ви унесите 4521.Банкомат ће вам дати ваш новац, али ће то аутоматски препознати као позив упомоћ и алармираће полицију, а да то лопов не зна.

Та опција постоји на свим банкоматима, али многи људи то не знају.

2. Како вам мобилни телефон може помоћи у ванредним ситуацијама

Мада звучи невјероватно, ваш мобилни телефон вам може спасити живот, или барем живце, у неким ситуацијама, ево и како:

Како било гдје у свијету позвати хитну помоћ, полицију…

Јединствени број за ванредне ситуације који се са мобилног телефона може позвати било гдје у свијету је 112. Уколико се нађете изван сигнала ваше мреже, а у питању је ванредна ситуација, позовите 112 и ваш телефон ће тражити било коју постојећу мрежу на мјесту гдје се налазите. Потом ћете на дисплеју видјети бројеве хитних служби за подручје у којем се налазите. Занимљиво је: број 112 можете бирати чак и када је тастатура на вашем телефону закључана! Пробајте и сами!

3. Кључеви за даљинско отварање аута су вам остали закључани у ауту

Ово се многима од нас већ догодило, а постоји једноставан трик да ријешите проблем. Ако закључате кључ од аута у ауту, а резервни кључ имате код куће, урадите следеће:

Некога ко је у кући са вашег мобилног телефона зовните на њен-његов мобилни. Ваш мобилни држите 30-так центиметара од врата вашег аута. Особа у вашој кући треба да држи у руци кључ вашег аута близу свог мобилног телефона и да притисне дугме за откључавање. Ваш ауто ће се отворити.

Удаљеност уопште није битна, важно је само да на мобилни позовете особу код које је резервни даљински кључ за отварање вашег аута.

4. Скривена резерва у батерији вашег мобилног телефона

Замислите да је батерија вашег мобилног при крају, потребан вам је телефон, а пуњач није код вас. Нокиа телефони имају могућност резервне снаге батерије. Да бисте је активирали, укуцајте * 3 3 7 0 # и ваш телефон ће имати 50 одсто допуњену батерију. Телефон ће ову резерву надокнадити током слиједећег пуњења батерије.

5. Како потпуно онемогућити коришћење мобилног телефона ако га неко украде

Прво морате знати серијски број вашег мобилног. Да бисте сазнали који је то број, укуцајте * # 0 6 # и на дисплеју ће се појавити 15-цифрени број. Овај број је јединствен за ваш апарат. Запишите тај број и чувајте га на сигурном. Ако вам неко украде телефон, позовите вашег оператера, издиктирајте серијски број, и оператер ће моћи блокирати ваш телефон, који ће бити потпуно бескористан чак и ако лопов промени сим-картицу. Иако вјероватно нећете добити назад ваш телефон, барем ћете знати да крадљивац од њега нема ништа. Када би сви овако поступали, даље крађе мобилних не би имале сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана