Ово су најбољи начини за чишћење меморије на телефону

N1
Ово су најбољи начини за чишћење меморије на телефону

Паметни телефони углавном немају довољно простора, па се интерна меморија готово сваког телефона врло брзо напуни, а учестала обавештења о недостатку меморије знак су да је потребно направити "генерално чишћење".

Ових неколико корисних савета помоћиће вам да врло једноставно ослободите простор на телефону или таблету и да увек имате довољно мјеста за чување података.

1. Избришите апликације и игре које не користите

Један од најлакших начина којима ћете ослободити неколико мегабајта простора је да уклоните апликације и игре које вам више не требају или их једноставно не користите. У подешавањима вашег уређаја можете да провјерите које апликације заузимају највише простора па на темељу тих информација можете да одлучите које ћете елиминисати. Ако нисте сигурни које вам апликације не требају, провјерите када сте их посљедњи пут укључили и рјешите се свих оних које нисте користили дуже вријеме.

2. Пребаците фотографије или видеозаписе негдје другдје

Ако већ неко вријеме користите исти телефон, онда су велике шансе да сте снимили велики број фотографија и видеозаписа који могу да заузму поприлично много простора па би најбоље рјешење било да их пребаците на рачунар и да непотребне обришете. Друга опција би била да направите резервну копију на "cloudu" (користећи сервисе као што су: Dropbox или Google+) тако да касније, ако вам икада више буду потребне, можете да им приступите.

3. Користите "cloud"

Ако су фотографије и музика највећи конзументи меморије телефона, онда их једноставно "подигните на cloud". Google Photos је бесплатна апликација која ради на свим оперативним системима и нуди бесконачан простор за фотографије и видеозаписе до 16 MPx и 1080p видеозаписе.

4. Очистите кеш меморију

Ако је ваш телефон некада радио као "луд", а сада се поприлично успорио, учитавање мрежних страница чини се као вjечност, пребацивање између апликација или на радну површину као чекање јавног превоза, вkероватно је вријеме за чишћење кеш меморије или, у горем случају, шетње до сервиса.

Кеш меморија (енгл. cashe memory) брза је приручна меморија за привремени смjештај инструкција и података потребних процесору која рjешава несклад између брзине процесора и радне меморије. Та иста меморија понекад може да прави проблеме. За убрзање и укупно побољшање рада уређаја требало би је повремено очистити.

5. Користите MicroSD картицу

Коришћење MicroSD картице као додатне меморије за чување није трајно рjешење, али ће свакако помоћи код проблема мањег капацитета интерне меморије. Када повежете MicroSD картицу са телефоном, све фотографије и видеозаписи могу се директно чувати на картицу, а све остале датотеке могу бити сачуване управо на MicroSD како би се меморија телефона ослободила за неке друге датотеке које су вам можда важније.

6. Повремено ресетујте телефон

Не постоји савjет ни трик који ће простор на телефону ослободити као враћање на фабричка подешавања. Ресетовање телефона једини је начин да га вратите у беспрjекорно стање у ком је био када сте га први пут купили. Ипак, не заборавите да се ресетовањем телефона бришу апсолутно сви подаци које имате на њему, од SMS порука до свих апликација, преко фотографија, видеозаписа и музике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана