Ово је најпопуларнији оперативни систем на свијету

Агенције
Ово је најпопуларнији оперативни систем на свијету

У посљедњих 12 мјесеци, од децембра 2016. до децембра ове године најпопуларнији оперативни систем на свијету је Гооглеов Андроид, који држи 38,85 одсто тржишта, саопштила је аналитичка компанија Global Stats.

Иако је на водећој позицији годинама доминирао Microsoft са својим Windowsом, све се промjенило експанзијом мобилних уређаја и све чешћим коришћењем мобилних платформи у односу на десктоп рачунаре и преносне уређаје, па је Windows склизнуо на другу позицију са 37,2 удијела на тржишту.


На трећој позицији налази се Appleов мобилни оперативни систем iOS са 13,14 одсто удијела удела на тржишту, док је на четвртој позицији такође Apple, са својим верзијама десктоп оперативних система macOS и OS X, који су инсталирани на 5,21 одсто уређаја.

Пета позиција нуди поглед у "непознато", јер са 2,73 одсто управо непознати оперативни систем детектован као главна опција на бројним уређајима.

Нека од дистрибуција Linuxа је на 0,77 одсто уређаја, док је с 2,1 одсто неки од осталих оперативних система. Тренд доминације мобилних оперативних система ће се скоро сигурно наставити и сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана