Лондонска полиција има софтвер који предвиђа злочине

klix.ba
Лондонска полиција има софтвер који предвиђа злочине

Чланови банди за које постоји највећа шанса за почињење кривичних дјела сада могу бити идентификовани помоћу софтвера фирме Accenture.

Софтвер који подсјећа на програм из филма "Minority Report " ослања се на податке скупљане више од четири године, а које је наручила лондонска полиција са циљем да покуша да предвиди почињење кривичних дjела.

Софтвер је прошао тест који је трајао 20 недjеља, а као извор информација користио је статистику и друштвене мреже.

"Програм заправо покушава да одреди индивидуе на које би полиција требало да обрати пажњу, а како би се помогло суженом капацитету полицијских снага", објаснио је аналитичар Маз Џановалта, преноси BBC.

Тест је сачињавао компарацију четири године сакупљаних података са догађајима из године која је слиједила. На тај начин полиција је покушала ретроактивно провjерити способност и тачност програма. Полиција не жели да саопшти детаље теста нити који су критеријуми коришћени при генерисању закључака софтвера.

Челници групе Bih Brother Watch, кампање за борбу против нарушавања приватности, затражили су да полиција открије више информација о свом новом приступу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана