Ко плаћа цијену технолошког напретка?

Reddit
Ко плаћа цијену технолошког напретка?

Електронски уређаји данас доступни су заиста свакоме. "Реални капитализам" омогућио је да било ко - у зависности од финансијских могућности - купи себи нешто од паметних уређаја нове генерације. Плаћамо за своје "гаџете" у продавницама или "на црно", али цијену плаћају и они који их производе. Својим здрављем и животима.

Овај кратки документарни филм "Who Pays the Price?" бави се Кинезима који су страдали на радном мjесту производећи потрошачку електронику за велика имена као што су Apple, Самсунг, Нокиа и други. Углавном су отровани бензеном, хемијским спојем који је због своје токсичности забрањен у развијеним земљама.

У Кини није, па га и даље користе, иако тровање бензеном може довести до леукемије и других болести. Уређаји произведени без бензена крајње кориснике би коштали долар више.

Како је наведено у филму " Who Pays the Price?" у Кини 200 милиона људи ради у условима опасним по здравље. Службени подаци говоре да се једна особа отрује сваких пет сати, али страхује се да је стварни број далеко већи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана