Како да препознате заражен рачунар?

Tportal.hr
Како да препознате заражен рачунар?

Malware је обично дизајниран тако да га је тешко примjетити. Људи који пишу такве програме не желе да их избришете с рачунара. Међутим, ако знате шта тражите, можете препознати симптоме који указују на присуство таквих програма.


Понекад су злонамhерни софтвери очигледни. Malware као што је CoinVault, јасно ће вас обавестити да је присутан и чак вас уциjенити.

Симптоме за друге врсте малвера није тако лако примјетити. Ево неколико најчешћих:

Рачунар одједном ради спорије

Ако се вријеме потребно за обављање свакодневних задатака без очигледног повода продужило или рачунар у позадини "врти" велики број процеса, могуће је да имате malware.

Стандардни програми за одржавање не функционишу

Malware ће често покушати да се заштити тако што ће искључити програме који вам иначе препознају и уклањају такве софтвере. Зато, ако програми као што су Windows Update, антивирусни програми, Regedit, System Restore или Msconfig не раде како треба, имате разлога да сумњате на malware. Имајте притом на уму да неки од тих програма могу престати да функционишу и због других разлога.

Не можете уклонити нови toolbar

Много програма може успут инсталирати и нови toolbar. Обично је то тек привремена гњаважа. Али, ако се враћају након што сте их искључили или их не можете искључити уопште, реч је о озбиљнијем проблему.

Промjенила се почетна страница и претраживач, без вашег знања

Слично као и с toolbarом - ако је до промjене дошло мимо ваше воље и не можете да вратите поставке које желите да користите, чека вас обрачун с malwareом.

Шта можете предузети?

За почетак, претпоставите да је ваш антивирусни програм компромитован и скенирајте рачунар другим алатом, који не захтjева инсталацију - рецимо, ESET Online Scanner или Trend Microv HouseCall.

Препоручљиво је скенирати с укљученим начином рада Fafe Mode with Networking.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана