Бањалучанин најиновативнији радник америчког IBM-а

radiosarajevo.ba
Бањалучанин најиновативнији радник америчког IBM-а

Намик Хрле је један од 11 научника који су у овој години добили титулу IBM Fellow, престижну почаст коју додјељује ова компанија својим најиновативнијим запосленицима.

Намик је одрастао у Бањалуци с три страсти: фудбал, математика и бас гитара у хеавy-метал бендовима, пише bhdijaspora.com

"У мојим млађим данима био сам металац", каже Намик кроз смијех.

Након студија математике и информатике на Универзитету у Загребу започео је своју каријеру у Сиднеју у Аустралији, прије него што се настанио у Боблингену, гдје се службено придружио IBM-у 1998, након што је радио као самостални предузетник на развоју IBM софтвера.

"Константно радим с клијентима - стотине интеракција годишње, од кратких позива до дугих мејлова или посјета клијентима", каже Намик. "Они су увијек моја најбоља инспирација."

Сада, кад је постао дио IBM тима, Намик Хрле има само још једну ствар с пописа - направити mainframe привлачним.

Ако бисте урадили тест очинства на IBM DB2 Analytics Accelertorу, Намик би се показао као отац. Изумио је технологију, водио је до развоја и ​​лично га доставио десецима клијената широм свијета.

"Акцелератор претвара DB2 у хибридну базу података на којој могу радити и трансакцијске и аналитичке операције на Систему З", објаснио је Намик. "То омогућује корисницима да искористе легендарне способности mainframe рачунара за своје пословне аналитичке апликација - и чини миграције врло лаким", каже он.

Када запошљава некога Хрле захтијева способност за иновативност, да кандидат мисли изван оквира и има способност за преузимање ризика.

"Свиђају ми се такви људи. Не људи који покушавају наћи разлоге да нешто не ураде и да уствари не дају алтернативу. Често немате времена за размишљање о свему. Морате преузети ризик, морате ићи напријед, прилагођавати се успут. Посебно на овом тржишту - ствари се дешавају пребрзо да бисте се фокусирали на ситнице", каже Хрле.

Када не ради, Хрле са својом супругом ужива у гледању филмова.

"Волим филмове Вудија Алена, европску кинематографију. Више независне филмове него блокбaстере. Имамо кћерку која завршава докторат из биохемије и сина на другој години медицине. Проводити вријеме с њима је нешто чему се увијек највише радујем", истиче он.

Његова омиљена књига је биографија Леонарда Коена, канадског кантаутора и пјесника. Такође чита дјела аутора из подручја из којег он долази, а који пишу на јужнословенским језицима.

Када је у питању његова плаyлиста, наводи да је оставио сам хеавy метал.

"Нажалост, смекшао сам се увелико. Неке блаже ствари из мог времена, Ерик Клептон, Dire Straits, Сантана… џез и класична музика су такође редовити на мојој плаyлисти", објашњава Хрле.

Његова највећа страст је укусна храна али, како то иначе бива, ако је укусна није посебно здрава. Не вјежба, каже, онолико колико би требао. Волио би урадити нешто на том пољу. Могао би играти фудбал, али сматра да то не би био лијеп призор.

Када је у питању значај постанка члана групе ИМБ Fellow, Хрле каже да познаје неке од активних и пензионисаних колега.

"Имати привилегију прикључити се њиховој фирми је огромно. Већина тих особа су тако велике личности, то је невјероватно. Почашћен сам тиме што сам у тој лиги. Преплављен сам различитим осјећајима и осјећајем поноса, али све то је засјењено осјећајем понизности коју изазива ова част", закључује Хрле, а преноси Радио Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана