У уговорима фудбалера од секса са овцом до забране лета у свемир

Агенције
У уговорима фудбалера од секса са овцом до забране лета у свемир

Лондон - У модерном фудбалу уговори се више не потписују без гомиле разноразних ставки, такозваних клаузула. Тако је један Енглез морао имати полни однос са овцом да би потписао уговор, док Швеђанин Стефан Шварц није смио да помисли да лети у свемир!

У гомили стандардних прича око трансфер клаузула новинари чувеног магазина "FourFourTwo" направили су листу десет најчуднијих ставки које су се нашле у уговорима прослављених асова.

Када је долазио у Реал, плаћен је рекордних 94 милиона евра, али у папиру који је Кристијано Роналдо потписао на дан представљања стоји и откупна клаузула у висини од једне милијарде европских новчаница! Дакле, за поменуту суму "краљевски клуб" не би могао да стави вето на продају играча. Колико год Роналдо био добар, јасно је да ову суму не би издвојили ни Манчестер Сити, ПСЖ, Монако и Челзи заједно.

Долазак шведског везног играча Стефана Шварца у Сандерленд 1999. године изазвао је огромну полемику у фудбалском свијету. Прича се да је Шварц, током преговора са клубом, на питање да ли постоји нешто у чему би посебно уживао одговорио - путовање у свемир. И баш је управа "црних мачака" ставила клаузулу у уговор којом је Шварцу забранила да постане астронаут.

Приликом доласка на "Енфилд роуд" давне 1992. године Стиг Инге Бјорнеби морао је потписати уговор у којем му је посебна ставка бранила да учествује у било каквим активностима које укључују летење пошто је отац чувеног лијевог бека Ливерпула био професионални падобранац.

Када је 2008. године и по други пут добио отказ у Њукаслу, Кевин Киген је одлучио да "свраке" тужи и путем суда затражи надокнаду у висини од 24 милиона фунти због - каљања угледа! Подсјетимо, Њукасл је те године испао у Чемпионшип, а прекаљени стратег је, иако је имао добро разрађен план како да ојади бивши клуб, заборавио на једну ставку из уговора - да му слиједи одштета од максимално два милиона фунти у случају повреде части.

Жозе Мурињо је са Интером имао договор који је апсолутно несвакидашњи.

- Мој уговор је врло прост. Потписао сам на три сезоне, али из клуба могу да одем кад хоћу, јер имам ту клаузулу - рекао је "посебни" у марту 2010. године, прије него што је Интер одвео до чувене трипле круне.

Мало ко зна да је некадашњи тренер Хамбурга Франк Пагелсдорф имао врло близак, пријатељски однос са предсједником тог клуба Увеом Зелером. Толико близак да је у свом уговору имао клаузулу да, у случају да Зелер буде смијењен или једноставно оде са предсједничке функције, може аутоматски да напусти клуб. Међутим, када се то и догодило крајем деведесетих, Пагелсдорф је одлучио да остане у клубу, у којем је провео четири сезоне.

Једна од свакако најинтересантнијих прича везана је за везисту Дортмунда Нурија Сахина. Наиме, када је Ливерпул пожелио да га купи у јануару 2012. године, "редси" су морали да издвоје огроман новац како би га довели иако је у свом уговору имао прилично невјероватну клаузулу - да сваки тим, који се налази међу фаворитима за титулу, може да га купи за свега пет милиона фунти. Славни клуб са "Енфилда" тада није био толико близу врха табеле па су од куповине одустали. Ипак, "редсима" се касније испунила жеља пошто су Сахина довели на позајмицу из Реала...

Ако је Сахинова прича једна од најинтересантнијих, онда је најлуђа и апсолутно најбизарнија управо сљедећа.

Бивши први човјек Кардифа Сем Хамам, иначе један врло контроверзан тип, био је познат по томе што воли да подваљује својим играчима па је тако посебан пик имао на Спенсера Прајора 2001. године. Наиме, да би постао играч Кардифа, Прајор је морао имати сексуални однос са овцом, али и појести тестисе овна током свог боравка на "Нинијан парку", који више не постоји. Тада је Хамам дао једну врло занимљиву изјаву.

- Наравно, тестисе ће моћи да поједе уз помоћ лимуна, соли и першуна, ако жели - рекао је Хамам.

Прајор је у Кардифу играо од 2001. до 2004. године, а да ли је и шта радио са домаћим животињама, никад није утврђено.

Виља

Давид Виља је направио прави бум када је долазио у Барселону 2010. године пошто је постао први играч који је у свом уговору имао антирасистичку клаузулу. Дакле, да је Виља током свог боравка у Барселони вријеђао неког на расној основи, с њим би моментално била прекинута сарадња.

Роналдињо

Једну интересантну, али не ни тако лошу клаузулу имао је Роналдињо када је долазио у Милан. Он је морао да пристане на то да не може заиграти ни за један клуб у Италији одмах послије растанка са "росонерима". Мада, то му није превише ни наштетило пошто је он већ када је прешао из Барселоне у Милан више размишљао о томе када ће се вратити кући него како ће играти у Милану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана