Teo i CSKA bez krune, Olimpijakos u finalu!

B92 foto: EPA
Teo i CSKA bez krune, Olimpijakos u finalu!

Ekipa Olimpijakosa eliminisala je aktuelnog prvaka Evrope moskovski CSKA u prvom polufinalu Fajnal-fora u Istanbulu – 82:78 (33:40)!

Pirejci su ponovo bili kobni po 'Armejce', koji su bili bolji rival i imali prednost tokom većeg dijela meča, ali se ponovo kao ključna pokazala glavna karakteristika grčkog sastava – timska igra i upornost.

Ekipa Dimitrisa Itudisa je bolje počela, predvođena raspoloženim Milošem Teodosićem, a na ruku joj je išao i nešto slabiji šut rivala u prvom poluvremenu.

Olimpijakos je već u uvodnih dvadeset minuta košarke u dva navrata uspio da nadoknadi osjetan zaostatak, da bi na poluvreme otišao sa sedam poena zaostatka.

Vasilis Spanulis i drugovi nastavili su u istom ritmu, pojačali su pritisak u odbrani i zaigrali za nijansu agresivnije, ali su Moskovljani i dalje pronalazili načine da odbiju njihove nalete.

Međutim, kada je CSKA počeo da se muči u fazi napada – fantastični Spanulis preuzeo je odgovornost u svoje ruke i prvom trojkom, iz šestog pokušaja, donio prvu prednost Oliju na 75 sekundi do kraja (74:73).

Poslije koša Kema Birča, uslijedila je četvrta trojka Teodosića za povratak CSKA, ipak – samo nekoliko sekundi kasnije Erik Grin odgovara istom mjerom, a kapiten reprezentacije Srbije onda pogađa samo jedan penal, dok potom ne uspijeva još jednom da bude precizan van linije 6,75 – poslije dobre timske odbrane, na osam sekundi do kraja.

Spanulis takođe pogađa samo jedno bacanje, ali se ispostavilo da je to bilo dovoljno da zadrži perfektan učinak u polufinalima elitnog takmilčenja, u šestoj borbi za novo veliko finale i šansu da klubu donose četvrtu, a sebi treću, titulu prvaka Evrope!

Ujedno, Olimpijakos je nastavio da bude neriješiva enigma za CSKA, kada su dueli na Fajnal-forovima Evrolige u pitanju – pošto su 2012. bili bolji u finalu, a 2013. i 2015. godine u polufinalu.

U timu Janisa Sfaropulosa imao je tri igrača sa po 14 poena – Spanulisa (3/4 za dva, 1/6 za tri), Kostasa Papanikolaua (1/5 za dva, 4/7 za tri) i Jorgosa Printezisa (2/8 za dva, 1/2 za tri).

Grci su pogodili 14 od 33 pokušaja za tri poena, a mora se istaći i učinak Vangelisa Mancarisa sa 12 poena (0/3 za dva, 4/9 za tri), odnosno Erika Grina sa osam, prije svega zbog dve trojke u ključnim trenucima. Nikola Milutinov ubacio je pet poena, uz dva skoka i dvije asistencije za 13 minuta na parketu.

S druge strane, Moskovljanima nije pomogla ni odlična Teova partija – koji je za nešto manje od 22 minuta ubacio 23 poena (2/5 za dva, 4/8 za tri, 7/9 bacanja), uz dva skoka, ali i samo jednu asistenciju.

Nando de Kolo dodao je 16 poena i tri asistencije, a dvocifren učinak imao je još Aron Džekson sa 12.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana