Супербоул – света ријеч америчког спорта

B92
Супербоул – света ријеч америчког спорта

Током ноћи између недеље и понедељка од 00:30 часова по нашем времену на програму је највећи спортски догађај у САД – Супербоул.

У овогодишњем финалу НФЛ лиге у леденом Минеаполису ће играти најдоминантнији тим овог вијека Њу Ингланд Петриотси и екипа која на титулу чека од 1960. Филаделфија Иглси.

Оба тима су до финала стигла са по 15 побједа и три пораза у текућој сезони, а оба се ослањају на своје квотербекове, Петси на МВП-ја сезоне Тома Брејдија, а Иглси на Ника Фолса.

И док је Брејди већ 18 година конснтатно главна узданица Патриота, Фолс је откровење плеј-офа јер су већ сви отписали Иглсе након повреде Карсона Венца, упркос најбољем учинку у конференцији.

Фолс је прво поузданом контролом напада крунисао сјајну игру одбране у побједи над прошлогодишњим учесником СБ Атланта Фалконсима са 15:10, а онда експлодирао у финалу НФЦ бацивши три тачдауна у убједљивом тријумфу над Минесота Вајкингсима 38:7.

С друге стране, Брејди је у 40. години проглашен за најбољег играча сезоне, по чему је најстарији у историји НФЛ. Бацио је 4.577 јарди, 32 тачдауна и осам пресјечених лопти у својој 18. сезони у НФЛ.

Игра осми пут у Супербоулу, који је до сада освојио пет пута. Навијачи највише радује чињеница да осим већ дуго повређеног Венца, оба тима у меч улазе са саставима који су стандардни у плеј-офу.

Главни адут Иглса уз Фолса и одбрану је и тајт-енд Зек Ерц, најбољи хватач тима са осам тачдауна ове сезоне.

С друге стране, и Петси коначно могу да се максимално ослоне на своју "звијер" на ТЕ позицији Роба Гронковског (1.085 јарде, 8ТД), а одличан је и ранинбек Дион Луис са шест истрчаних ТД.

Два тима постижу идентичан број поена по мечу – 28,6, Петси освајају нешто више јарди (406-380), углавном захваљујући Брејдију.

"Ту су Том и још десеторица момака на терену. Не можемо се концентрисати само на једног човјека, ако желимо побједу. Морамо се фокусирати на цио њихов напад, јер они имају неколико фантастичних играча. Морамо бити своји. Морамо радити исправно ситне ствари, не смемо побједити сами себе", опрезан је уочи утакмице дефанзивни текл Иглса Флечер Кокс.

Иглси су до сада три пута били шампиони, али ниједном нису славили у Супербоул ери. Два пута су губили финале, 1980. и посљедње 2004. у којем су поражени управо од Петса.

Због тога ће свакако бити под већим притиском од ривала из Бостона. СБ LII Петриотс – Иглс почиње у 00:30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана