NBA: Lokaut na pomolu narednog ljeta

Ivan Dragičević
NBA: Lokaut na pomolu narednog ljeta

Njujork - Sljedećeg ljeta u NBA ligi mogao bi da se desi novi lokaut kao posljedica značajnog rasta seleri kepa, budžeta za plate igrača.

Sadašnji ugovor igrača i lige (CBA) ističe ljeta 2021. godine, ali obje strane imaju klauzulu da iz njega izađu 30. juna naredne godine što će se najvjerovatnije desiti. NBA je potpisao unosan ugovor sa televizijom TNT kojoj je prodao prava prenosa na devet godina za 24 milijarde dolara.

Posljedica tog ugovora je povećanje seleri kepa sa prošlogodišnjih 70, na 94 miliona dolara, a naredne sezone trebalo bi da bude čak 108 miliona što bi dovelo do rekordnih ugovora igrača.

Najveće zvijezde Lebron Džejms i Stefan Kari mogli da uzmu po 200 miliona za pet godina i tako naplate sve dosadašnje sezone tokom kojih su bili potplaćeni. Najjača liga svijeta nikad nije zarađivala više novca i vrlo vjerovatno će vlasnici franšiza narednog ljeta tražiti od igrača veći procenat tih prihoda (BRI). Igrači od 2011. dobijaju 51 odsto novca, a do tada su prihodovali šest procenata više.

Vlasnici će narednog ljeta, prema nekim spekulacijama, tražiti da se unija igrača spusti na svega 41 odsto prihoda, što su tražili i prije pet godina, pa je lokaut potpuno realna opcija.

Ovog ljeta Majk Konli je potpisao najveći ugovor u istoriji košarke pa će za pet godina u dresu Memfisa zaraditi 153 miliona dolara. Konli je tako postao prvi igrač uz Kobija Brajanta i Majkla Džordana koji će imati preko 30 miliona dolara godišnje.

Zanimljivo je da su Grizliji svom plejmejkeru dali maksimalan ugovora, a da nikad nije bio na Ol staru ili u prvoj petorci lige. Prethodnih godina vladalo je mišljenje da je Konli potcijenjen, ali činjenica je da u svakom trenutku možete da nabrojite bar pet boljih plejmejkera.

Ogroman novac uzeli su Al Horford koji je dres Atlante zamijenio Bostonovim i Demar Derouzen koji je ostao vjeran Torontu. Reptorsi su svojoj perjanici dali 129 miliona za pet godina ugovora, dok je Horford dobio 113 miliona za godinu dana manje. Francuz Nikolas Batum postao je najplaćeniji igrač Šarlota, a vlasnik Bobketsa Majk Džordan dao mu je 120 miliona dolara za petogodišnju vjernost.

Krilni košarkaš je tako potpisao najveći ugovor od svih evropskih igrača u istoriji NBA lige. Dobre igre konačno je naplatio i Džejms Harden koji će za četiri godine u Hjustonu zaraditi 118 miliona dolara. Pojedini veterani poput Dirka Novickog i Dvejna Vejda su u poznim igračkim godinama ugrabili basnoslovne ugovore. I dok je Dalas ispoštovao svoju legendu, Majami i Pet Rajli su se ogriješili o Vejda koji je odlučio da se vrati u rodni Čikago. Franšiza sa Floride je potpisala centra Hasana Vajtsajda za veliki novac pa je izvisio njihov najbolji igrač u 21. vijeku Vejd kojem nisu željeli da ponude cifru koju je tražio pa je na kraju popularni Fleš otišao u Čikago za dvogodišnji ugovor od 47,5 miliona dolara.

Vjerovatno najbolji evropski košarkaš ikada Novicki dobio je 50 miliona na dvije godine uprkos tome što je 19. juna napunio 38 godina. Zasluženo ili ne, velike pare uzeli su još Timofej Mozgov, Kent Bejzmor, Dvajt Hauard, Čendler Parson, Alen Kreb, Festus Ezeli...

Dobro su prošli i Boban Marjanović (21 milion za tri godine) i Mirza Teletović (30 miliona za tri godine). Jedno je sigurno, profitirali su igrači koji su sa svojim agentima razvili dobru taktiku kratkoročnih ugovora imajući u vidu rast seleri kepa.

Kada su Kobija Brajanta svojevremeno pitali zašto nije uzeo manje novca kako bi Lejkersi imali prostora za još neku zvijezdu, "crna mamba" je rekao da je toliko novca zaradio svom gazdi da je i ovo malo što je dobio, tako su ove riječi možda i najbolji odgovor za sve one koji se čude velikim ugovorima NBA igrača.

Najveći ugovori ovog ljeta

Majk Konli

pet godina - 153 miliona

Demar Derouzen

pet godina - 129 miliona

Nikolas Batum

pet godina - 120 miliona

Džejms Harden

četiri godine - 118 miliona

Al Horford

četiri godine - 113 miliona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana