Мерцедес поклонио побједу Розбергу

Агенције
Мерцедес поклонио побједу Розбергу

Монте Карло - Возач Мерцедеса Нико Розберг побиједио је на најпрестижнијој трци шампионата "формуле 1" која је вожена за Велику награду Монака и тако дошао до друге побједе ове сезоне.

За трећу узастопну побједу у Кнежевини Нијемац би, прије свих, требало да захвали свом тиму, али не само зато што су му направили добар болид, већ зато што су лоше процијенили одлазак у бокс другог возача овог тима Луиса Хамилтона, који би вјероватно тријумфовао да није било тог превида. Британац се на крају морао задовољити трећим мјестом, а испред њега се још нашао и возач Ферарија Себастијан Фетел. Као по обичају, трка у Монаку није била претјерано занимљива што се тиче престизања на стази, али до великог преокрета дошло је 13 кругова прије краја. Хамилтон је до тада без проблема држао прво мјесто са квалификација, да би онда возач Торо Роса Макс Ферстапен ударио у Романа Грожана из Лотуса, што је проузроковало излазак безбједносног возила (сејфти кар). Мерцедес је позвао Хамилтона по нове гуме, погрешно процијенивши тренутак пошто су га престигли Розберг и Фетел. Касније је Хамилтон покушавао да пређе Фетела, али то је било просто немогуће у Монаку.

- Луисе, жао ми је због овога. Мораћу да попричам са људима са пит вола - биле су ријечи Хамилтоновог инжењера Питера Бонингтона.

Оне сигурно неће много утјешити Британца.

- Ово није била лака трка, али тим је урадио невјероватан посао током читаве године и побјеђујемо и губимо заједно. Сигуран сам да ћемо сјести и покушати да се побољшамо. Вратићу се идуће године да побиједим - казао је Хамилтон.

Розберг је тако дошао до десете побједе у каријери, а након овог тријумфа смањио је предност Британца на 20 поена након шест трка које су вожене ове сезоне.

- Луис је возио бриљантно и заслужио је да побиједи, али те ствари се дешавају током трка. На крају сам славио трећу годину заредом - рекао је Розберг.

Иза тројке на подијуму пласирали су се Данил Квјат (Ред Бул), Данијел Рикиардо (Ред Бул), Кими Раиконен (Ферари), Серхио Перез (Форс Индија), Џенсон Батон (Мекларен), Фелипе Наср (Заубер) и Карлос Сајнц (Торо Росо). Бодови које је освојио Батон били су први за Мекларен ове сезоне.

Еклстон љут на Розберга и Фетела

Власник "формуле 1" Берни Еклстон сматра да овај шампионат трпи у Њемачкој јер Нико Розберг и Себастијан Фетел нису миљеници навијача. Трка за Велику награду Њемачке избачена је из овогодишњег шампионата јер ни "Нирбургринг" ни "Хокенхајм" не желе да плате хонорар потребан за њено одржавање.

- Нико нема њемачке навијаче на својој страни. Отказивање трке у Њемачкој наговјештава да је то ужасно тржиште за "формулу 1". С друге стране, Луис Хамилтон је херој у Великој Британији. Себастијан Фетел не ради много за "формулу 1", људи га једва препознају на улици - рекао је Еклстон.

 

Возачи

1. Луис Хамилтон (Мерцедес)        111

2. Нико Розберг (Мерцедес)  91

3. Себастијан Фетел (Ферари)         80

4. Кими Раиконен (Ферари)  52

5. Валтери Ботас (Вилијамс) 42

 

Конструктори

1. Мерцедес         202

2. Ферари  132

3. Вилијамс         81

4. Ред Бул  30

5. Заубер    19

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана