Каријера Сем Олердајсa упрљана скандалима

Агенције
Каријера Сем Олердајсa упрљана скандалима

Лондон - Можда и најозлоглашенији човјек енглеског фудбала Сем Олердајс напустио је тренерски посао и отишао у пензију послије 26 година рада.

Искусни менаџер одлучио је да каже збогом фудбалу по завршетку сезоне у којој је водио Кристал Палас српског репрезентативца Луке Миливојевића. Олердајсово име укаљано је послије скандала из прошле године када је оптужен да је савјетовао извјесне бизнисмене како да заобиђу правило "треће стране" код трансфера и тако присвоје новац. Спекулисало се да је Велики Сем за то добио 400.000 фунти, а у том моменту је био селектор Енглеске. Због скандала и притиска јавности морао је да напусти кормило "гордог Албиона" послије само 67 дана и само једне утакмице на клупи. Није дуго чекао на нови посао, јер је крајем прошле године дошао у Кристал Палас и једно од првих појачања био му је Миливојевић. Лако је изборио опстанак са екипом и онда поручио да напушта фудбал.

- Немам никакву амбицију да радим. Желим да сачувам свој живот, док сам још релативно млад и здрав, довољно способан да радим ствари које волим. Чекају ме путовања, проводићу више времена са породицом и унуцима, без притиска који носи посао фудбалског тренера. Право је вријеме за растанак. Немам амбиција да преузмем други посао нити други клуб. Желим само да уживам у стварима у којима не могу док тренирам екипу 24 часа дневно седам дана у седмици - поручио је Олердајс.

Посао фудбалског тренера је веома стресан, константно постоји притисак резултата и јавности, а кофери се не распакују, јер никад не знате када ћете да добијете отказ. Тај стрес је утицао на Олердајса да дигне руке од фудбала, али сигурно је да су нагомилани проблеми утицали да одлука буде лакша. Временом је нестало елана и мотива, посљедњи скандал је довео искусног тренера до засићења. Већ је једном пролазио кроз сличну голготу када је 2006. године био на мети Би-Би-Сија. Позната медијска кућа направила је документарац и оптужила Олердајса да је узимао мито од агената као би доводио њихове играче. У све је био упетљан и његов син Крег, а као доказ су стајала свједочења два агента. Касније су оптужени још Хари Реднап и Франк Арнесен, али се по Олердајса све добро завршило, јер није кривично одговарао. Велики Сем, како су га прозвали навијачи Вест Хема, одлази у пензију и остаће упамћен као човјек са најкраћим селекторским стажом у историји Енглеске, а на биографији ће заувијек остати траг поменутих оптужби.

Палас зове Ранијерија

Управа Кристал Паласа већ је контактирала са бившим тренером Лестера Клаудијем Ранијеријем, за кога се већ интересовао Вотфорд, али је услиједио негативан одговор. Ранијери је са Лестером направио чудо, освојио шампионску титулу прошле године, али је зимус напустио клуб након наводног незадовољства играча, који су му окренули леђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана