Играче куповали кобасицама, шкампима и пивом

Агенције
Играче куповали кобасицама, шкампима и пивом

Сваког љета, сваке зиме, сваки наредни пут све више, пажњу спортске јавности окупирају мегаломанске куповине великих европских клубова.

 

Количина новца која се окреће у свијету фудбала је енормна и у том бизнису нема мјеста за алиби звани "свјетска економска криза", бар када је ријеч о елитном рангу такмичења у Европи. Фудбалери вриједни 50, 70, 100 милиона евра путују континентом, а клубови као да се труде да плате више, а не мање од конкуренције.

Само Реал Мадрид је од 2009. године потрошио 716 милиона евра на своја појачања! Краљевски клуб је 12 фудбалера коштало минимално 30 милиона евра, док су двојица најскупљих појачања у историји мадридског клуба Кристијано Роналдо и Гарет Бејл коштали Реал по 94 милиона евра. На списку скупо плаћених су још Кака (65 милиона евра), Чаби Алонсо (35), Карим Бензема (35), Ангел ди Марија (33), Тони Крос (30), Иско (30), Иљараменди (30), Коентрао (30) и Модрић (30).

Међутим, далеко од очију јавности, деценијама уназад, догађају се неки сасвим другачији трансфери, у којима новац не игра пресудну улогу, штавише, негдје се ни не помиње... Они се препричавају и памте.

Тони Каскарино

Познаваоци фудбала старији од 30 година, сјећају се Тонија Каскарина. Ирац је играо чак и за Црвену звезду, али француски Ред Стар 93, у којој је 2000. године завршио каријеру, током које је играо, између осталог, и за Олимпик Марсеј, Астон Вилу, Челзи, Селтик... Он је на почетку каријере из Крокенхила у Гилингем прешао за 1.000 црепова. Толико је Крокенхилу било потребно да покрије кров свлачионице, а сам Каскарино је потом продат за 800.000 фунти!

Гари Палистер

Не тако давно легендарни штопер великог Манчестер јунајтеда, један од играча који је по доласку сера Алекса Фергусона био темељ стварања шампионске генерације, свој успон започео је трансфером из Билингем Тауна у Мидлсбро, 1984. године. Мидлсбро га је, са свега 19 година, платио нижеразредном клубу са сетом дресова, врећом пуном фудбалских лопти и мрежом за гол. Пет година касније, Јунајтед је платио 2,3 милиона фунти за Палистера, што је у том тренутку била рекордна сума у Енглеској за дефанзивца.

Зет Најт

Најт и даље активно игра фудбал за Болтон, штавише, овај дефанзивац забиљежио је и два наступа за репрезентацију Енглеске, али мало је познато да је 1999. године прешао из Рашал Олимпика у Фулам за 30 комплета тренерки! Толико је тада агилни власник Фулама Мохамед Ал Фајед морао да издвоји како би довео играча којег је касније продао Астон Вили за 3,5 милиона фунти.

Маријус Ћијара

Румунски дефанзивац прешао је 2006. године из УТ Арада у Регал Хорнију за 15 килограма свињских кобасица! У Араду је послије овог трансфера начињена "опроштајна" гозба у част Ћијаре, који се послије пијанке, наредног јутра опростио, али не од бивших саиграча, већ од бављења фудбалом. Отишао је да ради на једној шпанској фарми, а Регал је тражио да му обештећење буде враћено у виду - 15 килограма кобасица. Румунија је земља позната по бизарним трансферима па је тако 1998. године Јон Раду прешао из Петросанија у Валчеу за двије тоне говеђег и свињског меса. "Продаћемо ово месо и онда исплатити плате свим играчима", рекао је тадашњи предсједник Петросанија.

Франко ди Санта

Ди Санта је 2008. године прешао из чилеанског Аудакс Италијана у Челзи за енормних 3,4 милиона фунти и није урадио буквално ништа на "Стамфорд бриџу", али... Мало је познато да га је Аудакс довео за два комплета мрежа за голове и 40 литара фарбе двије године раније, када је Аргентинац долазио из родне Мендозе и једног локалног клуба који се такмичио на аматерском нивоу.

Кенет Кристенсен

Кристенсен ће у историји фудбала остати запамћен као нападач норвешког трећелигаша Виндбјарта, који се толико надавао голова једне сезоне да богатији и популарнији Флој није могао да дозволи да га не купи. Тако је Флој 2002. године понудио Виндбјарту да Кристенсен буде исплаћен у шкампима, а купац је имао један услов - да шкампа буде онолико колико је Кристенсен тежак. Договор је постигнут.

Јан Рајт

Мало ко не зна за име и презиме Јана Рајта. То је један од најбољих центарфора у историји Арсенала, па можда и Премијер лиге. Рајт је догурао до репрезентације Енглеске, играо на Свјетском првенству, по завршетку каријере овај фудбалер јамајканских коријена постао је и ТВ звијезда. Дао је 184 гола за Арсенал (1991-1998) и 100 за Кристал Палас прије тога (1985-1991), али... Данас је познатије то да га је Арсенал платио 2,5 милиона фунти, него да је Палас за њега платио Гринвич Бороу један обичан сет тегова за теретану!? Толико је искеширао тадашњи менаџер Стив Копел.

Џон Барнс

Барнс је попут Рајта у Арсеналу израстао у живу легенду Ливерпула. Далеке 1981. године 17-годишњег Барнса клуб Садбери Корт продао је Вотфорду за комплет дресова! Грем Тејлор дао је шансу Барнсу да тренира са резервним тимом Вотфорда и када је прошао пробу, Садбери је добио вриједан поклон...

Ерни Бленкиншоп

Давне 1921. године Бленкиншоп је прешао из Кадворта у Хал Сити за великих 100 фунти и огромно буре мутног пива. Испоставило се да је то била добра куповина, јер је Бленкиншоп израстао у једног од најбољих лијевих бекова у Енглеској и забиљежио је чак 26 наступа за репрезентацију те земље, био и капитен Хала. А, били су срећни и у његовом родном граду, гдје су екс-саиграчи имали довољно пива за неколико седмица...

Сократес

Доктор Сократес једна је од икона свјетског фудбала. Овај славни и, нажалост, покојни бразилски фудбалер (1954 - 2011), играо је са великим успјехом од 1974. до 1989. године за највеће бразилске клубове (Ботафого, Коринтијанс, Фламенго, Сантос) са изузетком Фјорентине, за коју је наступао у сезони 1984/85. и није му се свидјело. Међутим, на ову листу ушао је зато што није тражио апсолутно ништа да 2004, 15 година по завршетку каријере, прихвати позив енглеског клуба Гарфорт Тауна да се реактивира и наступи за њих. Као 50-годишњак спаковао се, превалио пут од Бразила до Енглеске, обукао дрес новог клуба, одшетао тереном 12 минута, затражио измјену и као власник 60 наступа и 22 гола за највећу репрезентацију свих времена, Бразил, вратио се кући да се бави политиком.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана