Фудбалер из БиХ Емир Докара свједок луднице на острву: Све је стало, Исланд живи за фудбал

Душан Репија
Фудбалер из БиХ Емир Докара свједок луднице на острву: Све је стало, Исланд живи за фудбал

Олафсвик - Колијевка фудбала тугује, али су житељи острва које је до прије двадесетак дана било познато по ерупцијама вулкана, гејзирима, фјордовима, риболову и рукомету, у екстази.

Исланђани знају да прославе невјероватан подвиг својих фудбалера, а фотографије из Рејкјавика и других градова обишле су свијет.

"Живи свједок" догађаја са острва смјештеног у Атлантском океану на крајњем сјеверозападу Европе је бивши фудбалер Сарајева, а од 2011. године првотимац Викингура из Олафсвика Емир Докара.

- Не могу ријечима да опишем каква еуфорија влада у овој земљи. Послије ремија против Португалије мислио сам да се људи не могу више радовати, али тријумф против Енглске је створио потпуно нову димензију среће, задовољства и поноса. Ово треба доживјети - рекао је Докара.

Клима и природни услови створили утицали су на менталитет сјеверњака, по природи људи који не показују емоције. Међутим, фудбал је све промијенио.

- Живим овде скоро пет година, али тек сада сам упознао другу страну. Невјероватно је каква количина емоција је испливала на површину. Можда и зато што на фудбал гледају као забаву и што немају превелика очекивања. Ипак ово што су постигли препричаваће што се каже док је свијета и вијека - рекао је Докара.

Иако се може прочитати да је на Исланду све стало, да људи само чекају утакмице, није баш тако.

- Људи сасвим нормално иду на посао, дјеца у школу, сви причају о фудбалу, али су Исланђани врло педантан народ свјестан својих обавеза. Ипак, на сваком кораку се осјећа дух Евра, сви реквизити репрезентације су разграбљени, а утакмице се гледају организовано на тргу у Рејкјавику - рекао је Докара.

Податак да је десет одсто становништва отишао у Француску, а да свакој утакмици присуствује 10.000 Исланђана, што је три одсто укупне популације је прилично невјероватан.

- Читао сам на порталима да гледаност ТВ преноса прелази 90 одсто. То је доказ каква је еуфорија - закључио је Докара.

Фудбал на Исланду

Докара је за пет година са својим Викингур Олафсвиком играо у Првој и Премијер лиги.

- Сада смо у елити која броји 12 клубова. Толико има и Прва лига, а колико знам постоје трећи и четврти ранг такмичења, који је тотално аматерски. Само неколико клубова имају професионални статус, а сви остали у двије најјаче лиге полупрофесионални. Од фудбала се може живјети, али ко жели може да ради неколико сати дневно. Клубови ангажују све више страних фудбалера, можда и због чињенице да домаћи фудбалери који играју у Рејкјавику баш нису вољни да се селе у мање градове - рекао је Докара.

Одговор Роналду

У тренуцима великог славља Исланђани нису заборавили да одговоре ни Кристијану Роналду. Португалац се послије ремија против "рибара" понио поприлично потцјењивачки према њима, рекавши да славе бод као да у освојили Европско првенство и да је то менталитет малих који никада ништа неће направити. Неколико дана касније Исланђани су међу осам најбољих баш као и Португалија и сада гласно питају једну од највећих звијезда: Кристијано, можемо ли сада да славимо?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана