FIBA osniva novo takmičenje

Agencije
FIBA osniva novo takmičenje

Minhen - Svjetska košarkaška federacija (FIBA) juče je najavila formiranje novog takmičenja koje bi po kvalitetu trebalo da bude pandan postojećem Evrokupu koji je pod okriljem ULEB.

Novo takmičenje trebalo bi da počne već iduće jeseni i u njemu bi trebali da učestvuju svi klubovi koji ne nastupaju u najjačem klupskom takmičenju, a pri tome se misli na sve učesnike Evrokupa.

- U različitim fazama, učestvovaće do 100 klubova iz više od 40 zemalja. Poslije kvalifikacija, prvu grupnu fazu igraće 64 timova, podijeljeni u 16 grupa. Plasman će obezbijediti po najbolje dvije ekipe iz svake grupe, koje će formirati novih osam grupa, takođe sastavljenih od po četiri tima. I tu će po dvije najuspešnije obezbijediti plasman u plej-of, koji će biti organizovan u dvije runde. Šampion će biti određen na Fajnal foru - saopšteno je iz FIBA.

Uz tehničke detalje, krovna košarkaška organizacija najavila da će FIBA Evropa investirati u ovaj projekat znatna finansijska sredstva, uz objašnjenje da je tome posvećena najveća pažnja.

- Glavni cilj FIBA Evropa biće da klubovima smanji troškove učešća u ovom takmičenju i da im garantuje bonuse za plasman u narednu fazu poslije svake runde - navedeno je iz FIBA.

Savezima je preporučeno da registruju timove za ovo takmičenje i da, tamo gdje je potrebno, rade sa predstavnicima nacionalnih liga na tome da klubovi iz svih zemalja učestvuju.

U novo takmičenje timovi će se plasirati na osnovu rezultata u svojim nacionalnim ligama i evropskim klupskim takmičenjima. Što se tiče nove FIBA Evrolige, njen koncept je i dalje u razradi mada je nerealno očekivati da ona zaživi prije sezone 2016/17.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana