Енфилд бермудски троугао за Србе

Душан Репија

Бањалука - Ако је италијанска Серија А средином деведесетих и почетком новог миленијума била Мека за српске фудбалере, онда је у новијој историји то свакако енглеска Премијер лига.

Не толико што се тиче бројности, али без премца што се тиче концентрације квалитета. Немања Видић, Александар Коларов и Бранислав Ивановић били су велике звијезде, Немања Матић то и даље јесте, а Лука Миливојевић од доласка у Кристал Палас незамјенљив члан прве поставе. Ипак, они који су отишли у Ливерпул нису се усрећили. Лед је пробио Милан Јовановић у тренутку када је био у најбољој форми. Јунак посљедње велике побједе Србије против Њемачке на Мундијалу 2010. године прикључио се једном од два највећа енглеска клуба одмах по окончању планетарне смотре у Јужној Африци али се није дуго задржао. Најбољи фудбалер белгијске лиге у дресу Стандарда запео је за око Роју Хоџсону као поливалентан, али и слободан фудбалер јер му је тог љета истекао уговор. Ипак, све је од старта кренуло наопако. Ливерпул је биљежио лоше резултате, Хоџсона је ускоро замијенио Кени Далглиш, а Јовановић је све чешће био на клупи и трибинама него на терену. Шансу је добијао у куповима и Лиги Европе, па је на крају у биографији забиљежио 18 мечева и два гола.

Много гласније од Јовановића на "Енфилд" је стигао Лазар Марковић. Вихорно крило Партизана, који је оставио одличан утисак у Бенфики и дан-данас је међу 15 најскупљих аквизиција клуба, али то није оправдао на терену. Додуше није имао ни много прилика јер му их Брендан Роџерс није указао. Одиграо је укупно 34 меча, углавном улазивши са клупе, али бар према Роџерсовом мишљењу није задовољио. Стручњак из Сјеверне Ирске одлучио је да га пошаље на позајмицу у Фенербахче на крају сезоне 2014/15, а ни његов насљедник Јирген Клоп није сматрао да му је потребан играч као Марковић. Услиједиле су позајмице у Спортинг и Хал, али брзоного крило није убиједило Клопа да му укаже повјерење, па ће у наредних неколико дана отићи на позајмицу у неки други клуб.

Трећа српска нада у Ливерпулу је Марко Грујић. Момак за којег је Клоп избројао седам милиона евра Црвеној звезди још има шансу да избјегне судбине земљака који су се на "Енфилду" изгубили као у бермудском троуглу. Прва сезона била је упознавање Грујића са великим клубом и најјачом лигом свијета, па се очекивало да у другој већ добије озбиљнију улогу. Током припрема је имао неколико одличних мечева, али је на почетку сезоне поново прикован за клупу. Клоп упорно понавља да је Грујић проспект са којим има стрпљења, али то не показује у пракси, јер је Грујић само једном у четири кола добио прилику. На осталим мечевима није био ни у саставу, баш као ни у суботњем дербију са Манчестер ситијем (0:5) Можда баш ова катастрофа промијени Клопово мишљење, јер је везни ред Ливерпула био очајан на "Етихаду". Међутим, тешко је очекивати да ће се Грујић наиграти с обзиром на то да су ван састава и даље Лалана и Филипе Кутињо, а из Арсенала је пристигао Алекс Окслејд Чембрлен.

Прве бодове изгубио је Манчестер јунајтед који је одиграо 2:2 у Стоуку, а Жозе Мурињо је одбио да се рукује са колегом из Стоука Марком Хјузом, јер су имали неколико окршаја током меча. Хјуз је у једном тренутку од четвртог судије тражио да се покаже жути картон Полу Погби, а Мурињу се то није свидјело па се послије утакмице руковао са Хјузовим асистентом, а њега прескочио. Немања Матић је поново био међу најбољима на терену, а Португалац му је у једном интервјуу одао највеће могуће признање.

- Не могу да кажем да сам имао бољег играча од Немање у каријери – рекао је Мурињо.

Тријумф је коначно уписао Арсенал савладавши Борнмут са 3:0, док је у дуелу посљедња два шампиона, актуелни Челзи био бољи савладавши Лестер са 2:1. Резултати и стријелци четвртог кола: Манчестер сити - Ливерпул 5:0 (Агуеро 24, Жезус 45, 53, Сане 77, 91), Арсенал - Борнмут 3:0 (Велбек 6, 50, Лаказет 27), Брајтон - ВБА 3:1 (Грос 45, 48, Хемед 63 - Морисон 77), Евертон - Тотенхем 0:3 (Кејн 28, 46, Ериксен 42), Лестер - Челзи 1:2 (Варди 62. пенал - Мората 41, Канте 50), Саутемптон - Вотфорд 0:2 (Дукуре 38, Јанмат 66), Стоук - Манчестер јунајтед 2:2 (Чупо Мотинг 43, 63 - Рашфорд 45+1, Лукаку 57), Барнли - Кристал Палас +++. Синоћ: Свонси - Њукасл. Вечерас: Вест Хем - Хадерсфилд (21).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана