Ђоковић поново владар Монте Карла

Душан Репија
Ђоковић поново владар Монте Карла

Монте Карло - Новак Ђоковић је наставио маестралан низ ове сезоне и на мастерсу у Монте Карлу, те постао први тенисер који је подигао трофеје на уводна три мастерса у сезони. Он је у финалу био бољи од Чеха Томаша Бердиха са 7:5, 4:6, 6:3, послије два часа и 41 минут игре.

Никада нико није урадио нешто слично, а Ђоковић је уз то освојио и први гренд слем сезоне Аустралијен опен. Међутим, најважније је што је на првом турниру на земљаној подлози показао да је спремнији и одлучнији него икада да освоји једини велики трофеј који му недостаје - Ролан Гарос. Овом побједом Ђоковић је избио на друго мјесто свих времена када су у питању титуле на турнирима из мастерс серије. Са 23 трофеја сада је у друштву Роyера Федерера, а на првом мјесту и даље је Рафаел Надал, који је освојио 28 титула.

Међутим, у финалу му није било нимало лако. Бердих је играо врло надахнуто и офанзивно у већем дијелу меча и створио много проблема првом тенисеру свијета. Ђоковић је и раније могао да заврши посао у првом колу. Водио је са 5:3, сервирао за сет, али се Бердих вратио и изједначио на 5:5. Међутим, Ђоковић је поново подигао ниво игре и добио са 7:5. Можда би овај меч био завршен и послије два сета, али се Бердих током паузе од једног часа због кише прибрао и у наставку дошао до брејка за 6:4. Трећи сет почео је као из снова за Ђоковића, који је направио два брејка и повео са 4:0 Бердих је у том тренутку изгледао исцрпљено, али се није предавао и вратио је један брејк. Чак је имао брејк лопту да се у потпуности врати у меч, али није успио, па је Ђоковић дошао до друге титуле у Кнежевини у трећем финалу, пошто је најбољи био 2013. године, а годину раније изгубио у финалу од Рафаела Надала. Послије химне "Боже правде" и српске тробојке која се вијорила у Монте Карлу, врло расположени Ђоковић се обратио присутнима.

- Бердих је играо одличан тенис, поготово после кише, била је одлична борба и да је он победио, не би било незаслужено - рекао је Ђоковић.

Потом се публици обратио на француском језику и нашалио се на свој рачун, пошто је на крају рекао публици да зна да га ништа не разумију, алудирајући на свој изговор француског. Стигао је да "пецне" и тренера Бориса Бекера, којем је рекао да мора да поради на стајлингу.

С друге стране, и Бердих може да буде задовољан наступом у Монте Карлу, а учешћем у финале обезбиједио је напредак на АТП листи, па ће од данас бити осми играч свијета.

- Могу само да честитам Ђоковићу на још једној одличној седмици. Дао сам све од себе, играо добро, али није било довољно - рекао је Бердих.

Идући изазов за најбоље играче свијета је мастерс у Мадриду, који почиње за двије седмице.

 

Титуле на мастерсима

1. Рафаел Надал  27

2. Новак Ђоковић         23

    Роyер Федерер         23

4. Иван Лендл     22

5. Yон Мекинро  19

 

Титула браћи

Најбољи дубл свијета, браћа Боб и Мајк Брајан, освојили су турнир у дубловима, пошто су у финалу савладали Италијане Симонеа Болелија и Фабија Фоњинија са 7:6, 6:1. Брајани су до финала стигли побједом над Ненадом Зимоњићем и Марсином Матковским. Американци су наставили да пишу историју, пошто им је ово 106. заједничка титула.

 

 

What a crazy few weeks! So many incredible but tough matches are behind me. I'm quite tired from all the travelling and...

Posted by Novak Djokovic on 19. travanj 2015

Teamwork! Timski rad!

Posted by Novak Djokovic on 19. April 2015

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана