Veselin Vujović, rukometni stručnjak, za Glas Srpske: BiH nema za čim da žali

Dušan Repija
Veselin Vujović, rukometni stručnjak, za Glas Srpske: BiH nema za čim da žali

Banjaluka - Porazom od Tunisa rukometaši BiH izgubili su gotovo sve šanse za plasman među 16 najboljih, ali proslavljeni rukometni stručnjak Veselin Vujović smatra da su "zmajevi" ostavili dobar utisak i da su spletom nesrećnih okolnosti ostali bez plasmana u drugi krug.

Suze na licu većine rukometaša BiH poslije trećeg poraza u grupi B otkrile su koliko je teško momcima Dragana Markovića.

- Svi članovi reprezentacije BiH mogu da budu ponosni na izdanja u Kataru. Namučili su sve protivnike, odigrali muški i pokazali da su veliki prijatelji van terena. Vraćali su se iz teških situacija protiv Tunisa, ali na kraju su nijanse prevagnule u korist iskusnije reprezentacije. Rekao bih da su porazu doprinele i sudije iz Portugalije koje su na 24:22 isključile dva igrača BiH i pomogle Tunisu da se vrati u meč - rekao je trener Zagreba.

Današnji okršaj BiH i Hrvatske (17 časova) biće značajan samo ukoliko prije toga Iran napravi veliko iznenađenje i savlada Tunis (15 časova).

- Ne verujem da se to može dogoditi, ali je u sportu sve moguće. Potajno sam se pre prvenstva nadao da će meč BiH i Hrvatske biti važan, jer bi sigurno bio kvalitetan i pun naboja, ali teško da će biti tako. Hrvatska je odradila posao, polako ide od loših ka boljim partijama, ali mislim da će selektor Slavko Goluža ovaj meč iskoristiti da odmori ključne igrače - rekao je Vujović.

Utakmica protiv komšija bh. reprezentaciji neće biti posljednja na prvenstvu, s obzirom da će učestvovati u borbi od 17. do 24. mjesta, ukoliko Iran ne napravi čudo.

- Treba odigrati maksimalno do kraja i ponosno se vratiti kući. Oni koji budu želeli da kritikuju Markovića i igrače sigurno će pronaći materijal, ali da sam na njihovom mestu podržao bih ovu reprezentaciju za koju verujem da će postati redovan učesnik velikih takmičenja - rekao je Vujović.

U dosadašnjem toku prvenstva viđeno je nekoliko vrlo kvalitetnih utakmica, uglavnom između ekipa koje konkurišu za najviši plasman.

- Pravo tek sledi, ali i ovo do sada je vrlo dobro. Učešće Nemačke i Islanda, koji su dobili pozivnice poslije odustajanja Australije i Bahreina učinilo je ovaj Mundijal možda i najkvalitetnijim do sada. Što se tiče favorita, mislim da će bez obzira na dosadašnje partije u završnicu proći Španija, Hrvatska, Francuska i Danska, a šansu će tražiti odlični Šveđani, Nemci, Islanđani i Rusi - zaključio je Vujović.

Pasoš

Domaćin Katar potrudio se da stvori optimalne uslove za sve učesnike, ali dovođenjem stranaca stvorio i reprezentaciju koja može da igra sa svima.

- To su im omogućila pravila. Međutim, smeta mi što su sportisti dobili samo sportske pasoše koje predaju prilikom ulaska u zemlju i nemaju nikakva prava kao domaći državljani, recimo pravo glasa i slično. Katarani imaju novca, ali novcem se ne može kupiti ono što mi imamo, ljubav prema državi, grbu i zastavi - rekao je Vujović.

 

Ferari

Posjećenost mečeva prilično je loša, osim kada igra domaća reprezentacija, a i tada na tribinama ima više "plaćenika" nego pravih navijača iz Katara.

- To uopšte nije čudo. Radio sam u Emiratima i znam da prvenstvene utakmice gledaju samo slučajni prolaznici. Međutim, kada se igra neki Kup u čast šeika i slično, najsrećniji gledalac dobija "ferari" ili neko "besno" auto, pa tribine budu ispunjene do poslednjeg mesta - rekao je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana