Управни одбор Рукометног савеза БиХ: Жалба министарству на додјелу ИД броја

Душан Репија
Управни одбор Рукометног савеза БиХ: Жалба министарству на додјелу ИД броја

Добој - Рукометни савез БиХ упутиће жалбу Министарству финансија ФБиХ које је недавно новооснованом савезу дало ИД број старог савеза, а самим тим рачун је остао у блокади, а рад савеза парализован.

Одлучено је ово на сједници Управног одбора РС БиХ одржаној у Добоју. Већ на самом почетку шесточасовног засједања могло се наслутити мукотрпна расправа, а упитно је чак било и одржавање сједнице. Наиме, присутно је било само седам од 12 чланова, док је по статуту потребан број за кворум десет чланова. Ипак, Зденко Алпеза, који није члан УО добио је пуномоћ Петра Скочибушића да гласа у његово име, а слично је урадило и још неколико чланова, па је расправа могла да почне.

Највише се дискутовало о финансијском стању, односно дуговањима савеза. Према свим расположивим информацијама она износе више од три милиона евра, а уколико Министарство финансија ФБиХ не промијени одлуку о додјели новог ИД броја новооснованом РС БиХ, велико је питање каква је будућност рукомета на овим просторима. Наиме, Пореска управа недавно је одбила захтјев РС БиХ да добије нови ИД број, што значи да савез не може отворити нови рачун, а сав новац који легне на рачун биће прослијеђен држави и повјериоцима. То практично значи да ће рачун савеза још дуго бити у блокади, а самим тим неизвјесан старт премијер лиге као и наступи репрезентације. Из РС БиХ су нагласили да не бјеже од дуговања, само моле министарство да им изађе у сусрет како не би дошло до гашења савеза.

Како сазнајемо, много полемика изазвала је и информација да је РС БиХ пет година пословао позитивно, а седам у минусу. Највећи дуг створен је 2013. године када је БиХ организовала Свјетско првенство за јуниоре 2013. године. Очекивало се да су у тој години остварени највећи приходи, а остаје нејасно како је настао дуг од скоро 700.000 марака.

Договорено је да Премијер лига у рукомету дефинитивно почне 16. септембра, а бројаће 13 клубова. Договорено је да на крају сезоне три најслабија клуба напусте елиту, а да уђу четири, по два из РС и ФБиХ како би лига идуће сезоне имала паран број клубова.

Парови првог кола

Одржан је и жријеб Премијер лиге, а у првом колу састају се: Вогошћа ПХ - Босна (С), Маглај - Дервента, Зрињски - Горажде, Славија - Слога, Какањ - Коњух, Извиђач - Босна Центротранс. Слободан је Борац м:тел. У женској конкуренцији састају се: Извиђач - Груде, "Мира" - Јединство (Т), Хатићи - Бихаћ, Криваја - Илиџа, Горажде - Неретва, Катарина - Козарска Дубица. Приједлог је да првенство почне 30. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана