Унчанину године ништа не могу

Душан Репија
Унчанину године ништа не могу

Бањалука - Печат на уводна кола Премијер лиге за рукометаше, не само што се тиче Борац м:тела, него уопште, ставио је Дејан Унчанин.

Гледајући са стране, кретњом и игром уопште не одаје утисак да је загазио у пету деценију живота, јер је у марту напунио 40 година. Искуство стечено у претходне двије и кусур деценије, колико траје његова каријера, генетика и беспријекорна физичка спрема дозвољавају му да се упусти у трку са неријетко дупло млађим ривалима. С лакоћом им продаје финте и решета мреже, па је тако у четири побједе "црвено-плавих" уградио 26 погодака.

- Знао сам да ћу играти ове сезоне, али нисам мислио да ћу баш оволико. На старту припрема тренер ми је рекао да рачуна на мене, па сам прошао комплетне припреме, за разлику од прошле сезоне када сам буквално са клупе ушао на терен - рекао је Унчанин, који је први дио прошле сезоне био помоћни тренер, а затим крпио рупе на терену због много повријеђених играча.

Слична ситуација је и ове сезоне, јер Борцу недостају три бека, па отуда и толика његова минутажа.

- Планирали смо да ускочим кад буде потребно, али су непредвиђене околности диктирале наше одлуке. Стиснуо сам зубе и помогао колико могу. Мислим да то не изгледа лоше. Ваљда са годинама дође инстинкт да лакше препознајете ситуацију из које можете лако поентирати. Такође, саиграчи раде одличан посао, што најбоље говори позив Горану Даничићу у селекцију БиХ - рекао је Унчанин.

Наређења са клупе слуша од млађег брата Бојана, који му је био тренер и у Приједору.

- Навикнут сам од малена да поштујем надређеног, и ако он понекад није старији (смијех). Сви смо ту због једног циља, да Борац ниже побједе. Сви знамо своје мјесто, поштујемо хијерархију, јер је то једини исправан пут у спорту - рекао је Унчанин.

Актуелни шампион БиХ заузео је добар курс и ове сезоне, а четири побједе то доказују. Ипак, пред играче није стављен никакав императив, поготово што се између двије сезоне догодило много промјена у играчком кадру.

- Циљ је био да послије четири меча имамо бар девет бодова, а ми имамо 12, јер смо против Зрињског имали и мало среће. Побједе дају сигурност и смиреност, али посљедња два меча су добра опомена да нема лаких бодова. Морамо добро да се ознојимо на свакој утакмици. Послије репрезентативне паузе дочекујемо Какањ, а затим слиједи серија од три тешка сусрета, у Љубушком, затим нам стиже Босна из Високог, па гостујемо Коњуху. Послије тих дуела имаћемо јаснију слику колико можемо ове сезоне. Не бих ништа обећавао, као што нисмо ни прошле сезоне. Не би било у реду да нам се стави неко бреме, јер је екипа, са изузетком Бојана Љубишића и мене, заиста млада - закључио је Унчанин.

Савјет младима

Унчанин је поникао у Борцу, а играо је и за Партизан, Ловћен, Синтелон, па затим у Италији, Швајцарској, Португалији, Грчкој и Македонији. Савјетима може много да помогне младим саиграчима.

- Основни предуслов, ако могу да дам савјет, то је да играч никада не буде задовољан оним што је постигао. Ни Никола Карабатић не би стигао до овога гдје је сада да се уљуљкао и спавао на ловорикама. Ја имам 40 година и дан-данас учим, јер је усавршавање непрекидан процес - рекао је Унчанин.

СЕХА лига

Гледајући резултате Војводине и Динама из Панчева у СЕХА лиги, чини се да је руководство такмичења одлуком да Борац не наступи ове сезоне учинило Бањалучанима услугу.

- Другачија одлука изискивала би огромне напоре за клуб. Ситуација је таква да је играч који за наше услове кошта ненормално много један од најмање плаћених у осталим клубовима у СЕХА, те да за двије или три побједе морате дати скоро још један годишњи буџет. Надам се да ћемо финансијски постати моћнији и уз неколико појачања, те базу коју имамо ускоро моћи да одговоримо захтјевима оваквог такмичења - сматра Унчанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана