Шљивовицом и сузама залио злато

Данијел Радујковић
Шљивовицом и сузама залио злато

Бањалука - Друго злато Велимира Стјепановића на Европском првенству слављено је не само у Берлину, гдје је направљен велики успјех, него и у Републици Српској. У кући његовог дједа Велимира у селу Ченгићи код Бијељине окупиле су се комшије да уз шљивовицу и пјесму прославе успјех тренутно најбољег српског пливача.

- Веселио сам се, плакао, играо, био сам пресрећан. Нисам смио да гледам па сам уочи трке попио ракију, двије охрабрења. Ни то није помогло када је кренула трка. Почео сам да се тресем, да ломим прсте, било је врло узбудљиво, али када се све завршило, нисам могао да сакријем сузе радоснице, дрхтао сам 20-30 минута - почео је причу старина од 75 година.

Он је додао да је најпоноснији дјед на свијету и да свима жели да имају таквог унука или сина. У његовој кући окупило се пола комшилука и сви су навијали и ишчекивали ново злато у Берлину.

- Пуна кућа, пуна душа... Сви су навијали и подржавали Вељу. Када се све завршило, сузе саме лију низ лице. Комшије су ме дизале у ваздух, грлиле ме, љубиле. Весеље је трајало до касно у ноћ - додао је дједа Стјепановић.

Старији Велимир је истакао да млађи, кад год дође код њега, обавезно сврати на колаче које обожава.

- Моја снаха Радмила је одлична куварица и Веља воли да једе крофне и обланде. Штета што нема времена да дође сад након првенства. Отићи ће кратко у Београд, па поново мора ићи да се такмичи и да осваја нове медаље - закључио је дјед новог двоструког првака Европе.

Побједама у тркама на 400 и 200 метара слободно на Европском првенству у Берлину тренутно најбољи српски пливач постао је тек трећи човјек у историји који је успио да обједини злата у овим дисциплинама на првенствима Старог континента.

Стјепановићу је то успјело у три дана, а у обје дисциплине постављао је нове рекорде Србије, 1:45,78 минута на 200 и 3:45,66 на 400 метара. Једина двојица којима је то раније успјело били су Финац Анти Касвио 1993. и Нијемац Пол Бидерман 2012. године. Свјетски рекордер у овој дисциплини и човјек који је својевремено побјеђивао великог Мајкла Фелпса, Пол Бидерман, сада је у свом базену Стјепановићу гледао у леђа. Иако је растужио и њега и већину од 6.000 навијача на базену у Берлину, Бидерман је честитао Србину и похвалио га.

- Он је "долетио" у посљедњих неколико метара. Његова максимална брзина била је већа. Показао је свјетску класу - рекао је један од најбољих пливача у Европи.

Послије овог успјеха популарни Веља се нада новим и то на Олимпијским играма. Његовим резултатима одушевљен је и пливачки олимпијац из Републике Српске Жељко Панић, који вјерује да је Стјепановић предодређен за велике ствари.

- Имао сам среће да га упознам. Он је све посветио пливању, паклено тренира, много више од других. Индивидуалац је, сигуран у себе. Жели само најбоље и нема респекта ни према коме, што је добро. Када га погледате, видите да није висок и јак. Међутим, он има велико срце. Он креће максимално од почетка, али има снаге и за финиш. Има невјероватне предиспозиције. Има срце које може да издржи велике напоре. Може брзо да се опорави и тестирања у Београду су показала да је веома спреман. То се може упоредити са Фелпсом. Једноставно је ванпросјечан. Очекујем да буде још бољи и надам се да ће га заобићи повреде - казао је Панић.

Мајка поносна

Мајка новог двоструког европског шампиона Велимира Стјепановића, Ана и дјевојка Џесика Оли биле су одушевљене успјесима Србина.

- Пресрећни смо због Вељиног другог злата. Од пријатеља смо чули да и Србија слави, али ми ћемо тек осетити кад будемо стигли из Берлина у Београд. Славили смо у хотелу, исто као што смо прославили и прво злато, а право весеље остављамо за Србију. Ми који смо знали колико је уложио у свој успех, нисмо били изненађени златом - казала је Ана Стјепановић.

Додик

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку Велимиру Стјепановићу поводом освајања и друге златне медаље на Европском првенству у пливању.

- Примите искрене честитке у име грађана Републике Српске и у моје лично име. Поносни смо на Ваш успјех на тако значајном такмичењу и желимо Вам још много одличја на предстојећим такмичењима. Увјерен сам да ћете наставити да постижете запажене резултате и да ћемо се заједно радовати Вашим побједама - наведено је у честитки предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Чавић

Најбољи српски пливач свих времена Милорад Чавић поново је био одушевљен успјехом Велимира Стјепановића на првенству у Берлину.

- Питам се какав је осећај добити највећег пливача Немачке у Берлину - написао је Чавић на "Твитеру".

Он је већ хвалио Стјепановића након побједе на 400 слободно и апеловао да његовом тренеру Крису Тајдију буде дат пасош Србије.

Ван ден Хугебанд

Троструки олимпијски шампион Холанђанин Питер ван ден Хугебанд са изузетним респектом говорио је о резултатима Велимира Стјепановића.

- Стјепановић је фантастичан. То је права ријеч којом бих га описао. Веома ми се свидио начин на који плива. Очигледно је свјестан могућности и урадио је оно што је зацртао. То може само неко ко је невјероватно спреман. Велимир дефинитивно има предиспозиције да буде шампион - казао је недавно Ван ден Хугебанд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана