Robert Prosinečki, selektor BiH: Nije me briga ko je Srbin ili Hrvat

Glas Srpske
Robert Prosinečki, selektor BiH: Nije me briga ko je Srbin ili Hrvat

Sarajevo - Vođenje reprezentacije BiH najveći je izazov u karijeri Roberta Prosinečkog, ne samo zbog visokih ambicija, već i zato što se moraju poklopiti mnoge stvari kako bi se došlo do rezultata s ovim timom.

BiH često ima problema da joj se odazovu svi igrači koji su rođeni u ovoj državi i koji bi mogli igrati za nju, a posljednji problem bio je sa Jozom Šimunovićem. Odlični defanzivac Seltika na kraju je odlučio da ne prihvati poziv Prosinečkog jer nije zainteresovan da nosi dres BiH. Hrvatski stručnjak ne želi da se petlja u politiku, ali to nije u potpunosti moguće ako ste selektor ove reprezentacije jer često morate balansirati.

- I ovako imamo odličnu ekipu i mlade koji dolaze i koji već sada mogu da igraju za A selekciju. Ne znam kakva je praksa bila kod mojih prethodnika, ali ja nikoga neću da molim. Baš me briga da li je neko Srbin ili Hrvat. Igraće mi samo oni koji žele da igraju za BiH - izjavio je Prosinečki.

Otkako je na klupi BiH zamijenio Mehmeda Baždarevića, ostvario je po pobjedu i poraz, uz dva remija u prijateljskim mečevima. Posljednja utakmica protiv Senegala završila je 0:0, a on je zadovoljan viđenim. Prvi put je radio sa najboljim što ima BiH i mogao je vidjeti na koga može ozbiljno da računa u idućim mečevima reprezentacije.

- Imamo velike ambicije. Na turneji u januaru, kada sam tek preuzeo BiH, nisam mogao da računam na strance, već samo na igrače iz domaće lige i na U21 reprezentativce. Čak i tako oslabljeni, odlično smo odradili posao. S Amerikancima smo odigrali bez golova, a od jakog Meksika izgubili smo 0:1. U ovom ciklusu prvi put sam imao sve najbolje na raspolaganju i oduševljen sam viđenim. Protiv Senegala odigrali smo 0:0, a Bugare smo dobili u gostima. Kada u ekipi imaš Miralema Pjanića i Edina Džeku, znaš što možeš da napraviš - dodao je Prosinečki.

Uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji BiH će krajem maja odigrati još nekoliko prijateljskih mečeva, a prve zvanične pod vođstvom Prosinečkog na programu su tek u septembru, kada startuje Liga nacija. BiH se nalazi u grupi s Austrijom i Sjevernom Irskom, a pobjednik će ići među najbolje selekcije Evrope.

Evro 2020. glavni cilj

Sve što je do sada radio sa reprezentacijom BiH poređeno je sa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

- Naš cilj su kvalifikacije za sljedeći Evro, imamo velike ambicije i bilo koji rezultat osim plasmana na Evropsko prvenstvo smatraću ogromnim neuspjehom - istakao je Prosinečki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana