Република Српска против младих орлова

Дубравко Цураћ
Република Српска против младих орлова

БAЊA ЛУКA - Фудбалску репрезентацију Републике Српске 19. новембра очекује пријатељски дуел са младом селекцијом Србије коју предводи Слободан Крчмаревић. Биће то, послије седам година паузе, први меч нашег најбољег тима.

Сви у Републици Српској с великим пажњом очекују тај меч, а љубитеље најважније споредне ствари посебно интересује ко би све могао да наступа за екипу коју ће са клупе да води селектор Борче Средојевић.      

Тако би дрес са грбом Републике Српске између осталих могли да обуку: Саво Милошевић (Казан), Огњен Короман (Црвена звезда), Бранимир Бајић (Кобленц), Бранислав Крунић (Москва), Дарко Малетић (Партизан), Вуле Тривуновић (Химки), Aлександар Вуковић (Легија), Мирослав Радовић (Легија), Марко Марин (Борусија, Менхенгладбах), Звјездан Мисимовић (Волфсбург), Златан Муслимовић (ПAОК), Aлександар Косорић (Славија), Огњен Врањеш (Борац, Бања Лука), Милан Муминовић (Сарајево), Сретко Вуксановић (Славија), Оливер Јандрић (Борац, Бањалука), Љубиша Дрљача, Дарко Љубојевић (Лакташи), Горан Кушљић (Козара), Ернест Шабић (Слобода), Саша Стјепић (Рудар Приједор), Синиша Гагула (ОФИ Крит), Јовица Вицо, Жељко Радовић (Леотар), Петар Јелић (ОФК Београд), Бојан Трипић (Челик), Aсмир Aвдукић (Радник), Емир Хаyиђулбић (Модрича Максима), Горан Тробок (Кина), Јадранко Богичевић, Јоцо Стокић (Модрича Максима)...

Директор свих репрезентација Републике Српске Бране Лазаревић истакао је да су припреме за мечеве са Партизаном и младом селекцијом Србије у току:

- Ове седмице селектор Средојевић и ја одржаћемо састанак на коме ћемо саставити списак играча којима ћемо упутити позиве. Сви ми у главама имамо имена која бисмо вољели да видимо у дресу Српске, а ради се о играчима који наступају у Републици Српској и БиХ, али и иностранству. У сваком случају учинићемо све са наше стране да будемо прави домаћини, а сигурно да ће то учинити и наша публика која је већ сада показала велико интересовање за оно што слиједи - рекао је Лазаревић.

На клупи репрезентације Републике Српске дебитоваће Борче Средојевић, први помоћник бх. селектора Мирослава Ћире Блажевића.

- О именима играча, као и томе ко ће бити у стручном штабу биће све много јасније послије састанка са директором репрезентације и челницима ФС Републике Српске који би требало да се одржи наредних дана. Наравно, постоји много фудбалера које би волио видјети у својој екипи, али ми је важније да то буду комплетне спортске личности које ће на прави начин представити репрезентацију Републике Српске - рекао је Средојевић.

Ривал нашој селекцији биће млада селекција Србије коју предводи Слободан Крчмаревић, а која ће преко Данске тражити пут ка завршном турниру Европског шампионата.

- Добро се познајем са Крчмаревићем с којим сам често у контакту. Заиста би било лијепо да се његова екипа и он пласирају на Европско првенство и да их послије тога ми угостимо. Желим им много среће у баражу и надам се да ћемо ми 19. новембра честитати "орлићима" одлазак не ЕП - истакао је Средојевић.

Селектор "орлића" са задовољством је прихватио позив ФС Српске.

- Сви ми сада размишљамо о мечу са Данском, а свакако да бих волио да се пласирамо у Шведску и да то у Бањој Луци прославимо. Сигурно да ће нас наши навијачи у Републици Српској дочекати на прави начин и са задовољством смо прихватили позив да да гостујемо у граду на Врбасу - истакао је Крчмаревић.    

Поред сусрета са "орлићима" у Бањој Луци требало би да гостује и актуелни првак Србије, београдски Партизан. Представници Фудбалског савеза Републике Српске преговарају са предсједником клуба из Хумске Драганом Ђурићем око термина одговарања утакмице са "црно-бијелима".

- Млада селекције Србије сигурно стиже 19. новембра, док ће Партизан први слободан термин искористити да дође у највећи град Републике Српске. Како сада ствари стоје тај меч одиграће се прије гостовања селекције Слободана Крмаревића, а све ће зависти од распореда "црно-бијелих" на међународној сцени. Оно што нас све радује је то што је руководство Партизана на челу са предсједником Драганом Ђурићем истакло велико задовољство због позива који смо им упутили и што су спремни да учине све како би заједно у Бањој Луци приредили прави фудбалски празник - рекао је генерални секретар ФС Републике Српске Родољуб Петковић.

Први човјек "црно-бијелих" за "Глас Српске" изјавио је да ће шампион Србије веома радо доћи у град на Врбасу.

- Ми сигурно долазимо у Бању Луку и позив челника ФС Републике Српске са задовољством прихватамо. Сигурно да ћемо на Градском стадиону имати срдачну добродошлицу јер, уосталом, ту играмо пред својом публиком - рекао је Ђурић.

 Све утакмице

 1999. година

 Република Српска - Рудар (У) 2:1

Република Српска - Козара 2:2, пеналима 7:6

Република Српска - Млади РС 4:0

Пролетер (Д) - Република Српска 0:4

 2000. година

Република Српска - Млади РС 1:2

Република Српска - Кавала 6:0

Република Српска - Боксит 2:0

Рудар (У) - Република Српска 1:2

Република Српска - Млади РС 4:1

2001. година

Република Српска - Млади РС 4:1

Бајерн (М) - Република Српска 1:0

Швајнфурт 05 - Република Српска 2:4

Радник - Република Српска 1:1 

Марин жели да игра

 Првотимац Борусије из Менхенгладбаха Марко Марин, који је родом из Градишке изразио је жељу да игра за Републику Српску још прије Европског првенства у Aустрији и Швајцарској.

- Поријеклом сам из Републике Српске и уколико Фудбалски савез Њемачке не буде имао ништа против заиграћу за Српску. Наравно да ФСРС треба да упути званичан захтјев, али, што се мене тиче, расположен сам да играм пријатељску утакмицу у дресу Републике Српске - истакао је прије извјесног времена Марин.

Ибрахимовић у игри

Постоји могућност да за Српску заигра и Златан Ибрахимовић, фудбалер миланског Интера. Он је родом из Бијељине, а као дјечак је одселио у Шведску и постао репрезентативац ове скандинавске земље. Како смо сазнали у ФСРС размишљају да упуте позив овом врсном играчу да увелича спектакл на бањолучком Градском стадиону. Наравно, коначну ријеч о овом даће сам Ибрахимовић, али и ФС Шведске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана