Promjene jedini način za ozdravljenje rukometa

Siniša Kotaraš
Promjene jedini način za ozdravljenje rukometa

Banjaluka - Trenutna situacija u rukometu Republike Srpske, kao i većini regionalnih rukometnih saveza, inicirala je održavanje konferencije za štampu u prostorijama Rukometnog kluba Borac.

Prisustvovali su joj Veselin Krunić, predsjednik novog premijerligaša trebinjskog Leotara, Saša Stojčić, predsjednik RK Kozara Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, Vojislav Rađa, prvi čovjek dobojske Sloge, član Izvršnog odbora RS BiH Aleksandar Miljuš, direktor Borca Vladimir Branković, te kandidat za predsjednika Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević.

Glavna tema bila je nedavna Skupština RS RS koja je prekinuta prilikom pokušaja da se izabere novi predsjednik, ali i stanje u rukometnom sportu RS koje, prema njihovim riječima, nije nimalo sjajno.

- Moram reći da smo i mi sami pomalo krivi za ovo što se dešava u Rukometnom savezu jer smo u protekle tri godine, igrajući SEHA ligu, te Evropu, poprilično zanemarili naš savez. Nakon što smo uspjeli da se kao klub stabilizujemo, pokušali smo da se aktivnije uključimo u rad Regionalnog RS Banjaluka, pokušavajući da pomognemo u rješavanju nagomilanih problema, što je i izazvalo burnu reakciju ljudi na njegovom čelu. Treba, međutim, znati da u RS Banjaluka pune tri godine nije održana Skupština i da tamo vlada pravi haos - naglasio je Umičević.

Govoreći o činjenici da je on, kao potpredsjednik RK Borac, bio kandidat Regionalnog RS Doboj, ponovio je da je upravo nerad i neaktivnost vlastitog saveza razlog za to.

- Vjerujem da ću, na kraju, biti izabran za predsjednika i ako to bude tako, prvo ću uraditi kompletnu reviziju poslovanja, te uvesti inspekciju kako bi se utvrdilo šta se to sve dešavalo u prethodnom periodu. Tek kada sredimo stanje u RS RS, preći ćemo na RS BiH, gdje je situacija ista kao i kod nas, ako ne i gora. Pri tome se uopšte ne zavaravam da će biti lako, jer znam da nas čeka veliki posao - kategoričan je Umičević.

Predsjednik Sloge Vojislav Rađa tvrdi da je stanje u RS RS ispod svakog nivoa i da njegov regionalni RS pruža maksimalnu podršku kandidaturi Umičevića.

- Želimo da izaberemo delegate koji će ovaj sport vratiti tamo gdje i zaslužuje, u sam vrh kvaliteta i popularnosti. Imamo odgovornost, ali i obavezu da sačuvamo rukomet i novim generacijama stvorimo uslove za nesmetan rad i razvoj. Ovo kako se sada radi ne vodi nikud - istakao je Rađa.

Predsjednik RK Prijedor i član Izvršnog odbora RS BiH Aleksandar Miljuš istakao je da je RS RS do prije dvije godine bio mnogo bolji dio RS BiH, ali da je haotično stanje doprinijelo da se sada ne zna ni da li je sopstvena liga odigrana po zakonu.

- Mi smo prije dvije godine, kada je trebalo da se formira krovni savez, bili mnogo bolji dio. Imali smo određenu delegaciju koja je vodila računa o klubovima i imala već pripremljene konkretne prijedloge o daljem radu. Međutim, uvijek smo na svom terenu, u Republici Srpskoj, nailazili na zid, nikoga nije interesovao status klubova, i sada smo tu gdje jesmo, na dnu - tvrdi Miljuš.

U Hercegovačko-romanijskom savezu već su održali redovnu Skupštinu i potvrdili kandidaturu Marinka Umičevića, a isto će u četvrtak, na svojoj Skupštini, uraditi i Regionalni RS Prijedor. RS Doboj je to već napravio, a očekuje se da bi u narednih desetak dana bile održane i skupštine u RS Banjaluka i Bijeljina, kao bi prekinuta Skupština Rukometnog saveza Republike Srpske napokon mogla biti nastavljena. I, što je najvažnije, i završena.

Daćemo svoj doprinos

Novinarima se u Banjaluci obratio i Veselin Krunić, predsjednik RK Leotar, novog člana Premijer lige BiH.

- Svjesni smo da rukomet ima mnogo problema i želimo da damo svoj doprinos njegovom ozdravljenju. Veoma je važno da Rukometni savez RS ubuduće ima maksimalnu podršku regionalnih saveza, kao i svih klubova - rekao je Krunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana