Premijerligaški treneri prognoziraju: Četvorka za Evropu, ostali za opstanak

Siniša Kotaraš
Premijerligaški treneri prognoziraju: Četvorka za Evropu, ostali za opstanak

Banjaluka - Ako je suditi po izjavama trenera premijerligaških ekipa, onda je prvo mjesto i sedma titula šampiona BiH rezervisano za aktuelne prvake, fudbalere mostarskog Zrinjskog.

Uz “plemiće” gotovo siguran plasman u evropske kvalifikacije imaju Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg, a jedino bi preko Kup takmičenja neko mogao da potraži izlazak na međunarodnu scenu.

Pomenuta “četvorka” je, prema mišljenju naših sagovornika, daleko iznad ostalih, tako da će ostalih osam klubova, po svemu sudeći, od samog starta krenuti u borbu za opstanak. Ako se tome doda i da od ove sezone vrijedi novi, trokružni, sistem takmičenja, bez liga za prvaka i opstanak, onda je jasno da ljubitelji fudbala mogu očekivati mnogo zanimljivije takmičenje u odnosu na neke prethodne sezone.

- Ako iko može da sruši Zrinjski, to je onda samo jedan od dva sarajevska kluba, a malu prednost dajem Željezničaru. Njima pridodajmo Široki Brijeg i eto kandidata za Evropu. Ostalih osam klubova, sa manje ili više šansi, boriće se za opstanak. Dosta će zavisiti i od plasmana nakon 22. kola jer nije isto biti domaćin pet ili šest puta - istakao je trener Krupe Branislav Krunić, uz napomenu da bi bio prezadovoljan da njegova ekipa završi u “zlatnoj sredini”.

Njegov kolega sa klupe GOŠK-a Feđa Dudić smatra da jedino Sarajlije mogu da ugroze Mostarce.

- Jedino Sarajevo i Željezničar mogu da sruše Zrinjski, za Evropu se tu dodaje još i Široki Brijeg i ja dalje ne vidim ko bi se drugi mogao uključiti u borbu za Evropu. Mada, mislim da bi bilo krajnje vrijeme da se pojavi neko ko bi pokušao da im pomrsi konce. Mi smo ostali bez nekoliko kvalitetnih igrača, ali imamo mladu i potentnu ekipu i cilj nam je plasman između sedmog i devetog mjesta - rekao je Dudić.

Sličnog razmišljanja je i šef stručnog štaba Radnika Mladen Žižović.

- Ljudi u Mostaru već godinama rade posao na pravi način i sada samo uživaju u plodovima takvog rada. Ostali treba da se zamisle i uče iz njihovog primjera. Uz njih, tu su kao i svake godine Široki Brijeg, Sarajevo i Željezničar, dok smo svi mi ostali daleko iza. Što se tiče Radnika, mi težimo da smanjimo tu razliku pa da onda, u nekom od narednih prvenstava, a možda već i u ovom, pokušamo da se umiješamo među njih - optimistično tvrdi Žižović.

Ni razmišljanje stratega Mladosti iz Doboja kod Kaknja Nermina Šabića ne razlikuje se mnogo od prethodnih sagovornika.

- Teško da neko može srušiti Zrinjski sa trona. Sa druge strane, raduje da se klubovi polako dižu i da pokušavaju da pariraju Mostarcima. Sa novim načinom takmičenja nadam se i da će sve zajedno da bude mnogo interesantnije i neizvjesnije - naglasio je Šabić.

Debitant u Premijer ligi Zvijezda 09 ima samo jednu ambiciju, da u dogledno vrijeme postane stabilan ligaš.

  • Uz to, želja nam je i da afirmišemo našu akademiju koja se već dokazala u omladinskoj Premijer ligi BiH. Imali smo najboljeg strijelca lige Luku Asentića, koji je sada priključen prvom timu i očekujemo da se dokaže u punom smislu te riječi. Baš kao i ostali “klinci”, Kristijan Tojčić, Nemanja Parmaković, David Nikoličić i Marko Brkić - tvrdi trener tima iz Etno-sela Stanišići Milan Đuričić.

Tuzla siti za Evropu

Trener Zvijezde 09 Milan Đuričić smatra da će novi premijerligaš Tuzla siti biti najveće iznenađenje.

- Imaju sjajan igrački kadar i još su se pojačali sa nekoliko vanserijskih igrača. Ako tome dodamo odličnog trenera i ambicioznog gazdu, onda se ne mogu oteti utisku da su spremni za velika djela i samo će od njih zavisiti šta će na kraju da naprave. A mene ne bi iznenadilo ni da izbore plasman u Evropu - tvrdi Đuričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana