Пливачи из БиХ jуре личне рекорде и скупљају искуство

Данијел Радујковић
Пливачи из БиХ jуре личне рекорде и скупљају искуство

Бањалука - БиХ ће имати три представника на Свјетском првенству у Будимпешти, а од тога двојица су пливачи Олимпа из Бањалуке Никола Бјелајац (19) и Ади Мешетовић (20).

Њих двојица, Амина Кајтаз (21) из Мостара и остатак делегације јуче је отпутовао у главни град Мађарске у којем ће у недјељу почети пливачка такмичења. Мешетовић (50 метара делфин) и Кајтазова (100 делфин) у базен ће првог дана такмичења, док ће се Бјелајац (50 слободно) такмичити 28. јула. Ако је судити према форми и резултатима из претходног периода, све троје би могли да оборе личне рекорде у квалификацијама које су на програму у јутарњим часовима.

- Такмичари су спремни, осјећају се добро. Прије непуне двије седмице било је државно првенство гдје су све троје оборили рекорде и показали добру форму. Надам се да ће тако бити и у Будимпешти. Мали је проблем што се плива ујутро, јер је биоритам бољи поподне, али не сумњам да ће они остварити своја најбоља времена која су на тренинзима пливали у том периоду дана. Максимално су мотивисани, вјерују у себе и своје могућности. Нико од њих није без искуства. Амина је била на Олимпијским играма и Свјетском првенству, Ади на СП у малим. Никола од њих има најмање искуства, али он је учествовао на јуниорским првенствима, а ово му је прво сениорско СП - рекао је тренер Олимпа и вођа делегације у Будимпешти Миодраг Чеко.

Наступ на највећој свјетској смотри пливања биће велики испит за ове младе такмичаре, али добри резултати са недавних такмичења много им значе на плану самопоуздања.

- Стекли су велико искуство на тим такмичењима. Остварили су добре резултате, Никола је добио Велимира Стјепановића, што му је дало вјетар у леђа и најавило улазак у велику форму. На 50 слободно пливао је брже од 53 секунде, што је испод норме за ОИ. Адију је такође значило такмичење у Ријеци за улазак у добру форму, а резултати са државног првенства су доказ њиховог квалитета - додао је Чеко.

Како се ближи такмичење, тако дебитанта на сениорским првенствима свијета Николу Бјелајца помало хвата трема, али се он нада да ће у Будимпешти пливати брже од 22,84 секунде, што је недавно остварио у Бањалуци.

- Очекујем да испливам ново најбоље вријеме, нови рекорд и да се пласирам што је боље могуће. Биће то велики изазов и мотив за мене, јер желим да се покажем у најбољем свјетлу пред свим тим пливачима. Мала трема постоји, јер ми је ово први наступ на оваквом такмичењу, али доста ће ми значити што сам на пријашњим такмичењима пливао поред неких врхунских такмичара. Тада су била по два у групи, сада ће бити мало другачије, јер је тамо цијела група која плива брзо - истакао је Бјелајац.

Чепркала мучи раме

Пут Будимпеште требало је да крене и пливач "22. априла" Михајло Чепркало, али га је спријечила повреда рамена.

- Са повредом се мучим још од прошле године, али на тренингу у понедјељак изненада ме мало више забољело па сам након разговора са тренером одлучио да не идем. Шта је ту је, здравље је на првом мјесту. Тренирам и даље, а надам се да ће све бити како треба пред СП за јуниоре - казао је Чепркало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана