Перспективни фудбалери рано одлазе из РС

Данијел Радујковић
Перспективни фудбалери рано одлазе из РС

Бањалука - Много бољи услови за тренирање, као и већа могућност за даљи напредак у каријери главни су разлози што талентовани фудбалери из Републике Српске веома млади одлазе у Србију да би се додатно развијали и направили корак ка одласку у јаче иностране клубове.

У млађим категоријама Црвене звезде, Партизана, Војводине, Чукаричког, Вождовца и осталих српских клубова игра десетине играча рођених у РС, а доста њих већ је скренуло пажњу на себе и полако крче пут ка првим тимовима. То се прије свих односи на Дејана Јовељића (18) из Бијељине који бриљира у омладинским категоријама Црвене звезде и његовог суграђанина Светозара Марковића (17), који са капитенском траком предводи Партизан. Они су већ тренирали са првим тимовима и убрзо би требало да дебитују, чиме би кренули стопама Срђана Бабића, Мијата Гаћиновића, Синише Саничанина, Луке Јовића, Михаила Ристића, Огњена Ожеговића, Борка Дуроњића, Миладина Стевановић и осталих играча који су догурали до првих тимова, а касније се већина њих отиснула широм Европе. Црвена звезда има велику „колонију“ играча из Српске који су до црвено-бијелог дреса дошли преко кампова или пријатељских мечева на којима скрену пажњу тренера Београђана. Такав пут прошао је Бањалучанин Милан Шикањић, који је раније тренирао у Борцу из Бањалуке.

- Док сам био у Борцу, услови су били лоши, тренирали смо на пјешчаном терену. Управо то је био једни разлог због којег сам отишао. Сада је коректно, али опет не може да се пореди, овдје се гради тренинг центар, биће три терена, теретана, интернат. Много више се улаже. У Звезди је много момака из Бијељине попут Стефана Сантрача, Милана Савића, Ђорђа Јовичића, Вељка Гаврића, којима је много лакше да дођу овдје пошто су близу. Међутим, и остали имају шансу, пошто клуб организује пуно пробних утакмица и тренинга, гдје се можеш показати - истакао је Шикањић.

Војводина је увијек знала да препозна таленте из РС и пуно њих је гурнула у први план. И сада је тамо десетак момака са ових простора, а млади голман Лука Качавенда (16) објашњава колико му је значио прелазак из Рудар Приједора.

- Сигурно да су услови доста бољи и стање терена, што је основно. Пуно више се улаже и зато сам овдје да одем негдје, ово је одлична одскочна даска. Одлично смо прихваћени, има нас доста из Прњавора, Брчког, Зворника и осталих градова. Четири мјесеца сам овдје, све је супер - рекао Качавенда.

Пут Србије однедавно је кренуо још један Бањалучанин Лука Мрђа (18). Он је из јуниора Крупе прешао у Вождовац, који посљедњих неколико година ради одличан посао, тако да Мрђа има велику шансу да напредује. Кренуо је одлично, пошто је на седам мечева постигао пет голова и не би било чудно да ускоро дебитује за А тим код тренера Илије Столице, који је познат по томе да даје шансу младим играчима.

- Три мјесеца сам ту, супер сам се снашао. На почетку је био период адаптације, упознавање града са другарима. Они су ме одлично прихватили и за сада је све супер. На посљедња два меча сам дао четири гола, а како сам стигао пред крај прелазног рока, пропустио сам неколико мечева док није ријешена папирологија. Игра се на вишем нивоу, радимо и индивидуално и види се напредак. Кренуо сам у Омладинцу, имали смо добре услове, што се тиче тог ранга. У Крупи сам био годину, стварно смо имали услове међу најбољим, а Вождовац је опет на вишем нивоу. Овдје је баш професионално, са омладинцима се ради као са првотимцима у БиХ. Три тренера су на тренингу, ради се доста јаче, озбиљније су утакмице и лига - казао је Мрђа и додао да се редовно чује са суграђанима Данком Радићем из Чукаричког и фудбалером Бродарца Видосавом Мушићем.

Ови момци све више отварају врата осталим талентима који се одлуче да оду пут Србије, јер из тамошњих клубова много је лакше догурати до дресове репрезентације, да ли Србије или БиХ, а касније и већих европских клубова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана