Орлови 4. септембра слијећу у Бањалуку

Милан Зубовић
Орлови 4. септембра слијећу у Бањалуку

Бањалука - Фудбалска репрезентација Републике Српске 4. септембра ове године требало би да угости најбољу селекцију Србије.

Информацију да ће "орлови" гостовати у Бањалуци и тако увеличати 22. рођендан ФСРС потврдио је предсједник Фудбалског савеза Републике Српске Миле Ковачевић.

- Послије консултација и контаката руководства Фудбалског савеза Републике Српске и Фудбалског савеза Србије, те достављеног приједлога о слободним терминима А репрезентације Србије у наредном периоду, договорено је да се утакмица између двије селекције одигра 4. септембра 2014. у Бањалуци. ФСРС је предузео све што је неопходно за организацију утакмице - рекао је Ковачевић.

ФСРС је прошле године добио дозволу од ФС БиХ да може играти међународне пријатељске утакмице, али то прво мора да одобри FIFA.

- Захтјев је послат на одобрење и вјерујем да ће бити позитивно ријешен - додао је Ковачевић.

Предсједник ФСС Томислав Караџић потврдио је да намјеру да најбољи тим Србије гостује у Бањалуци.

- То је питање које је актуелно дуже време. Следимо договоре ФС БиХ, ФСРС и FIFA. Планирамо да почетком септембра играмо у Бањалуци. ФС БиХ дао је сугласност да нема ништа против утакмице. Ако та одлука буде верификована и од FIFA, играћемо ту утакмицу. Не водећи рачуна о политици и прошлости, у Српској има пуно навијача наших клубова и репрезентације и због њих желимо да играмо утакмицу у Бањалуци, али под условом да се она не претвара ни у какав циркус. Ако бисмо знали да ће утакмица послужити којекаквим елементима да испољавају насиље, нама таква утакмица не треба - рекао је Караџић.

Први човјек српског фудбала потврдио је да Србија никада неће играти са такозваном државом Косово. ФСС се жалио FIFA због тога што играчи такозваног ФС Косова нису испоштовали споразум са ФСС постигнут под патронатом FIFA приликом недавног одигравања пријатељске утакмице са Хаитијем (0:0) у Косовској Митровици, али ће према Караџићевим ријечима највјероватније одустати од те жалбе.

- Србија никада неће признати Косово, онда како ћемо играти? Њихови фудбалери могу играти у нашој репрезентацији, јер су део Србије. Три-четири године оспоравали смо да они играју утакмице, али смо под притиском конфедерација и земаља које су признале Косово пристали на компромис. Договор је да нема провокација и државних обележја на њиховим утакмицама. Они су у утакмици са Хаитијем на дресове ставили грб клуба, што подразумева једну двосмисленост. Надам се да ће тзв. ФС Косова убудуће поштовати споразум, у којем постоји клаузула да се враћамо на почетак уколико не буде све како смо договорили. Нећемо се жалити арбитражном суду у Лозани, јер ми поштујемо FIFA. То је наша кровна организација и од њих тражимо да се поштују национални поноси и идеје - рекао је Караџић.

Селектор Српске

Актуелни селектор репрезентације Српске је Жељко Бувач и на ову функцију изабран је средином августа прошле године, а тренутно је помоћник Јиргену Клопу у Борусији из Дортмунда. Први селектор Српске био је Милош Ђурковић, којем је помагао Младен Катић, да би послије њега на клупу репрезентације сјео Велимир Сомболац, којем је асистент био Велимир Стојнић. Прије Бувача селектор РС био је Борче Средојевић, који није водио екипу ни у једном мечу. Прву утакмицу Република Српска одиграла је 1992. године против селекције тадашње Републике Српске Крајине (1:1) и до сада је играла 15 мечева, посљедњи 2001. године против бијељинског Радника.

Удинезе

Средином прошлог мјесеца репрезентација Републике Српске У-23 одиграла је утакмицу против Удинезеа у Италији и то је био први излазак неке од селекција Српске на међународну сцену у званичним пријатељским утакмицама. Изабраници селектора Бранимира Тулића ремизирали су са Италијанима, 1:1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана