Никола Поповић и Стефан Лакић, кошаркаши из Републике Српске у НЦАА: Мартовско лудило награда за велики рад

Иван Драгичевић
Никола Поповић и Стефан Лакић, кошаркаши из Републике Српске у НЦАА: Мартовско лудило награда за велики рад

Бањалука/Далас - Бек Игокее Никола Гајић први је кошаркаш из Републике Српске који је заиграо у првој дивизији НЦАА. Наслиједио га је Бањалучанин Никола Поповић којем се овог љета придружио и момак из Вишеграда Стефан Лакић.

Гајић је двије године наступао за Универзитет Стивен Ф Остин послије одличних игара на јуниор колеџу Џексонвил. Млади центар Поповић почиње другу годину на Бостон колеџу, имао је блиставе моменте прошле сезоне као што је кош са звуком сирене за тријумф његове екипе против Оубурна у Медисон Сквер Гардену". Сада очекује искорак у екипи која је значајно промијенила опис током љета.

- Жеља ми је да будем што константнији, узео сам веома кратак одмор, у Америку се вратио у јуну како би сезону дочекао што спремнији. Радио сам доста на атлетском дијелу, јер морам да поправим игру изнад обруча. Очекујем улогу стартера, велику минутажу и слободу у игри - рекао је Поповић, финалиста јуниорске Евролиге са Црвеном звездом.

За Универзитет Самфорд дебитоваће Лакић чији је пут сличан Гајићевом. Двије године играо је за мање програме да би направио трансфер у прву дивизију.

- Желим да се докажем што више могуће и искористим минуте на терену. У припремним утакмицама сам имао сам много простора за игру и  запажен учинак, тако да се надам да ће то ићи само на боље. Циљ екипе је освајање конференције што би нас одвело на завршни НЦАА турнир - рекао је Лакић који покрива крилне позиције.

Три српска тренера раде у НБА лиги, али има их на колеџима. Игор Кокошков је радио на Мисурију прије 18 година, постао први неамериканац у штабу неког програма и тако је отворио врата НЦАА тренерима из цијелог свијета. Стручњак из Лајковца, Немања Јовановић је на престижном универзитету Саутерн Методист (СМУ) смјештеном у Даласу. "Глас Српске" је већ писао о њему и како је заједно са Ивом Симовићем открио Немању Недовића. Симовић је тренер на Универзитету Хартфорд који није тако јак као СМУ, а програм из Даласа лани је испао у првој рунди "мартовског лудила". Почетак ове сезоне пролази у знаку великог скандала са кршењем НЦАА правила у неким школама па је Рик Питино због таквих гријехова страдао на Лујвилу.

- Ова ФБИ истрага свакако је најјачи утисак и бацила је у сјенку такмичарски дио и кошаркашке ствари. Наша школа није умијешана, чисти смо и немамо због чега да бринемо. Нисмо толико богати као највећи Универзитети који су оптужени за те озбиљне прекршаје. Чекамо да видимо како ће се развијати ситуација, то може да буде веома дуготрајан процес, јер је недавно закључен случај на Сјеверној Каролини који је трајао чак три године - рекао је Јовановић.

Најбољи играч СМУ Шеми Ожелеј отишао је у НБА и наступа за Бостон и екипа није јака као прошле године

 - Поново ћемо играти кошарку без позиција са пет играча споља и нашом специфичном одбраном која није лагана ни за једног противника. Млада смо екипа, нисмо рангирани, али нам то не смета. Ни распоред нам не иде на руку, имамо тежак турнир пред конференцију па би нам значиле неке побједе за самопоуздање и за каснији одлазак на завршни турнир. Од ове године је Вичита Стејт у нашој конференцији, Синсинати је рангиран, али се надам се доброј сезони - закључио је Јовановић.

Тренутно преко 200 Срба наступа у НЦАА, бројнији су само Канађани, Аустралијанци и Нигеријци. Прва звијезда је центар Аризоне Душан Ристић са озбиљним шансама да се домогне НБА лиге. Прошлосезонски финалиста Гонзага, регрутовала је за наредну сезону златног јуниора Филипа Петрушева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана