Mlada atletičarka Borca ponovo najbolja na Balkanu

Danijel Radujković
Mlada atletičarka Borca ponovo najbolja na Balkanu

Banjaluka - Mlada atletičarka Borca Nikolija Stanivuković (18) postala je šampion Balkana u sedmoboju za starije juniore pošto je sa 4.747 bodova trijumfovala na takmičenju u rumunskom Piteštiju.

Banjalučanki je ovo ukupno četvrto odličje sa prvenstava Balkana, a već drugu godinu zaredom vraća se sa osvojenom zlatnom medaljom sa ovih takmičenja. Prošle godine je osvojila najsjajnije odličje u skoku uvis u konkurenciji mlađih juniora u bugarskom Silvenu. Pored zlatne medalje, Nikolija je u Piteštiju postavila novi juniorski rekord BiH sa pomenutih 4.747 bodova. Ona je čak u četiri discipline postavljala lične rekorde i to na 100 metara sa preponama (15,80 sekundi, prvo mjesto), skoku uvis (175 centimetara, prvo mjesto), bacanju kugle (8,87 metara) i skoku udalj (5,35 metara). Najbolja je bila i u disciplini 800 metara (2.28,07 minuta), a takmičila se i u bacanju koplja (33,25 metara) i 200 metara (26,85 sekundi). Tako je još jednom potvrdila da je riječ o jednoj od najtalentovanijih i najsvestranijih atletičarki u BiH. Treba napomenuti da je jedina iz BiH koja je donijela zlato iz Rumunije.

- Za takmičenje mogu reći da je bilo dobro organizovano, konkurencija je bilo vrlo jaka i bilo je neizvjesno do samog kraja. Trudila sam se da dam sve od sebe i borila sam se žestoko. Uspjela sam doći do zlatne medalje i presrećna sam - kazala je Nikolija.

Njoj sada predstoje pripreme za Evropsko juniorsko prvenstvo koje će se od od 16. do 19. jula održati u Švedskoj. Inače, na prvenstvu u Rumuniji bilo je atletičara iz ukupno 15 zemalja, a pored Stanivukovićeve, u Piteštiju se takmičilo još šest atletičara iz Borca. Najbliža medalji bila je Stefani Vukajlović, koje je bila četvrta u bacanju kladiva rezultatom 53,06 metara, a odličje je izgubila u posljednjoj seriji. Dobar rezultat imao je i Luka Radoš, koji je na 110 metara sa preponama istrčao vrijeme od 14,63 sekunde, što je rekord Republike Srpske za starije juniore. Takođe, malo mu je falilo da ispuni normu za Evropsko prvenstvo za juniore.

BiH došla do četiri medalje

Pored Nikolije Stanivuković, atletičari iz BiH osvojili su još tri medalje u Piteštiju. Marko Jovičić sa Pala bio je drugi na 800 metara sa vremenom 1:51,44 minuta. Isto odličje osvojio je Rusmir Malkočević iz Tuzle na 400 sa preponama, gdje je istrčao vrijeme od 53,53 sekunde. Do bronze je došao Paljanin Bojan Stanišić na 1.500 metara u vremenu 2.53,59 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana