Milošević okuplja talente u Bijeljini

Igor Stanišić
Milošević okuplja talente u Bijeljini

Bijeljina - Treće izdanje fudbalske smotre za igrače do 16 godina Turnir prijateljstva počeće danas utakmicama prvog kola.

Idejni tvorac i realizator ovog projekta, proslavljeni srpski fudbaler Savo Milošević, ponovo je okupio 16 najboljih ekipa sa prostora bivše Jugoslavije, koje će se na terenima u Etno-selu Stanišići pokraj Bijeljine boriti za titulu najbolje ekipe regiona. Potvrdu kvaliteta turnir je dobio od Evropske fudbalske federacije (UEFA), koja ga je uvrstila u svoj kalendar, dok je ove godine dobio podršku INICEF-a.

- Verovao sam da možemo napraviti nešto posebno, s obzirom na to da takva jedna priča nedostaje na ovim prostorima. Često slušamo priče o nekoj regionalnoj profesionalnoj ligi, međutim, pošto su tu stvari komplikovane, razmišljao sam da bi možda, ako su deca u pitanju, bilo manje tenzija i manje problema. To se i ispostavilo kao tačno. Verovao sam u ceo projekat i evo sada već imamo situaciju da smo desetine ekipa morali da odbijemo. Sada je već stvar prestiža učestvovati na Turniru prijateljstva, jer su i uslovi i nivo koji tamo držimo zaista evropski, po standardima UEFA. Praktično ne postoji turnir za taj uzrast u Evropi koji je organizovan na tako visokom nivou - rekao je Milošević.

On je naglasio da je primarni cilj turnira bio da se pokaže kako sve može funkcionisati besprijekorno.

- Ima još jedna stvar, koja je jako bitna iako zvuči arogantno. Ovim turnirom podigli smo nivo fudbala kada su u pitanju mlađe kategorije na Balkanu, jer je samo takmičenje mnogo jače od onog što ekipe imaju u svojim državama. Ovde morate da dođete spremni, inače ćete vrlo teško pobediti bilo koga na turniru. Zapravo smo time naterali ekipe koje dolaze da budu bolje, a samim tim su i oni podigli kvalitet fudbala u svojim ligama. To i jeste suština, pored društvenog dela da se deca iz regiona susreću, da stiču nova prijateljstva, da grade neke nove mostove, ali da isto tako izmere kvalitet na pravi način - istakao je Milošević.

Poznati fudbaleri

Turnir je poznat i po tome što se na njemu okupi dosta bivših i sadašnjih fudbalera koji daju podršku mladim igračima.

- Pored onih koji dolaze na turnir svake godine, kao što su Ivan Gudelj, Husref Musemić, Vladimir Petrović Pižon, Momčilo Vukotić, ovoga puta očekujemo dolazak Miodraga Belodedića. Takođe, trebalo bi da imamo i jednu zanimljivu golmansku trojku, Ranko Stojić iz Partizana, Marijan Vlak iz Dinama i Dika Stojanović iz Crvene zvezde. Naravno, biće još fudbalera iz moje generacije, kao što su Ivan Tomić, Dragan Ćirić, Zoran Mirković. Biće minimum pet gostiju dnevno - rekao je Milošević.

Raspored prvog kola

Ekipe su podijeljene u četiri grupe sa po četiri tima i samo pobjednici grupa izboriće polufinale, dok je finale na rasporedu 29. maja. U prvom kolu, koje je na rasporedu danas, sastaju se: grupa A: Crvena zvezda - Budućnost (12), Zagreb - Željezničar (13.45). Grupa B: Partizan - Vardar (15.30), Osijek - Sarajevo (12). Grupa C: Dinamo - Olimpija (10), Vojvodina - Velež (12). Grupa D: Rijeka - Sutjeska (17.30), OFK Beograd - Sloboda (13:45).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana