Милошевић окупља таленте у Бијељини

Игор Станишић
Милошевић окупља таленте у Бијељини

Бијељина - Треће издање фудбалске смотре за играче до 16 година Турнир пријатељства почеће данас утакмицама првог кола.

Идејни творац и реализатор овог пројекта, прослављени српски фудбалер Саво Милошевић, поново је окупио 16 најбољих екипа са простора бивше Југославије, које ће се на теренима у Етно-селу Станишићи покрај Бијељине борити за титулу најбоље екипе региона. Потврду квалитета турнир је добио од Европске фудбалске федерације (UEFA), која га је уврстила у свој календар, док је ове године добио подршку INICEF-а.

- Веровао сам да можемо направити нешто посебно, с обзиром на то да таква једна прича недостаје на овим просторима. Често слушамо приче о некој регионалној професионалној лиги, међутим, пошто су ту ствари компликоване, размишљао сам да би можда, ако су деца у питању, било мање тензија и мање проблема. То се и испоставило као тачно. Веровао сам у цео пројекат и ево сада већ имамо ситуацију да смо десетине екипа морали да одбијемо. Сада је већ ствар престижа учествовати на Турниру пријатељства, јер су и услови и ниво који тамо држимо заиста европски, по стандардима UEFA. Практично не постоји турнир за тај узраст у Европи који је организован на тако високом нивоу - рекао је Милошевић.

Он је нагласио да је примарни циљ турнира био да се покаже како све може функционисати беспријекорно.

- Има још једна ствар, која је јако битна иако звучи арогантно. Овим турниром подигли смо ниво фудбала када су у питању млађе категорије на Балкану, јер је само такмичење много јаче од оног што екипе имају у својим државама. Овде морате да дођете спремни, иначе ћете врло тешко победити било кога на турниру. Заправо смо тиме натерали екипе које долазе да буду боље, а самим тим су и они подигли квалитет фудбала у својим лигама. То и јесте суштина, поред друштвеног дела да се деца из региона сусрећу, да стичу нова пријатељства, да граде неке нове мостове, али да исто тако измере квалитет на прави начин - истакао је Милошевић.

Познати фудбалери

Турнир је познат и по томе што се на њему окупи доста бивших и садашњих фудбалера који дају подршку младим играчима.

- Поред оних који долазе на турнир сваке године, као што су Иван Гудељ, Хусреф Мусемић, Владимир Петровић Пижон, Момчило Вукотић, овога пута очекујемо долазак Миодрага Белодедића. Такође, требало би да имамо и једну занимљиву голманску тројку, Ранко Стојић из Партизана, Маријан Влак из Динама и Дика Стојановић из Црвене звезде. Наравно, биће још фудбалера из моје генерације, као што су Иван Томић, Драган Ћирић, Зоран Мирковић. Биће минимум пет гостију дневно - рекао је Милошевић.

Распоред првог кола

Екипе су подијељене у четири групе са по четири тима и само побједници група избориће полуфинале, док је финале на распореду 29. маја. У првом колу, које је на распореду данас, састају се: група А: Црвена звезда - Будућност (12), Загреб - Жељезничар (13.45). Група Б: Партизан - Вардар (15.30), Осијек - Сарајево (12). Група Ц: Динамо - Олимпија (10), Војводина - Вележ (12). Група Д: Ријека - Сутјеска (17.30), ОФК Београд - Слобода (13:45).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана