Košarkaš Brindizija Milenko Tepić za Glas Srpske: Pamte se jedino velike utakmice

Ivan Dragičević
Košarkaš Brindizija Milenko Tepić za Glas Srpske: Pamte se jedino velike utakmice

Brindizi - Italijanski gradić Brindizi od avgusta je dom srpskog košarkaša Milenka Tepića. Novosađanin novu stranicu karijere otvara u istoimenom klubu, što je njegova druga sezona na "čizmi".

Palakanestro je među najatraktivnijim nacionalnim prvenstvima u Evropi, iako je daleko od kvaliteta iz zlatnog doba posljednje decenije prošlog vijeka. Tepić ipak tvrdi da je kvalitetniji od ABA lige. Jadransko more, toplo vrijeme i prelijep ambijent u gradu i njegovoj okolini uslovi su koji raduju svakog sportistu, pored onih primarnih, košarkaških. Nakon sezone u Kapo d'Orlandu, polako se privikava na novu sredinu.

- Prošao je mesec otkako sam ovde, upoznajem nove saigrače i sredinu. Promenila se ekipa, samo su tri igrača ostala iz prošle sezone, a i trener Sandro Delanjelo je zamenio Romea Saketija. Velika je prednost kada dugo igraš sa istim ljudima, nemamo taj luksuz i moramo da se prilagodimo - rekao je Tepić.

Evropski šampion sa Panatinaikosom, te osvajač mnogih nacionalnih trofeja sa grčkim klubom i Partizanom, napunio je 30 godina. Iza sebe ima ogromno iskustvo, ali mu je vrijeme brzo proletjelo.

- Kada sam dolazio prvi put u Partizan, Dule Vujošević je ponavljao da na svaki trening i utakmicu uđemo sa 100 odsto mogućnosti, jer karijera kratko traje, deset ili 15 godina. To mi je izgledalo kao večnost, a tek kada pogledam krštenicu shvatim da sam iskusan, iako se fizički tako ne osećam - dodao je Tepić.

Koliko god bilo lijepo u Atini, Sevilji ili Siciliji, dom nema alternativu. Najljepši period karijere Tepiću je onaj proveden u Partizanu.

- Život kod kuće je najlepši. Bio sam u Partizanu u dva navrata, prvi put kao veoma mlad igrač u odličnom timu, dok sam se po povratku osećao starije, jer su pored mene bili veoma mladi, a izuzetno talentovani klinci. Da je bilo više novca i sluha za tu ekipu, borili bi se za Fajnal for Evrolige - rekao je Novosađanin.

Omiljen je među navijačima "crno-bijelih". Uvijek racionalan, smiren i pun respekta za rivala, zaslužio je i poštovanje pristalica najvećeg rivala Crvene zvezde.

- Uvek sam se trudio da ostanem smiren u ambijentu koji derbi nosi sa sobom. Te utakmice su veoma važne i otud proizlazi velika napetost. Dvorana je prepuna pa je atmosfera specifična i zbog tog naboja igrači drugačije reaguju nego u nekim "običnim" mečevima. To je, u stvari, draž derbija, jer nije obična utakmica. U karijeri se pamte veliki mečevi i niko se neće sećati kako si odigrao tamo negde u 13. kolu prvenstva - dodao je Tepić.

Imao je sreću da je sarađivao sa tri velika stručnjaka, Duškom Vujoševićem, Željkom Obradovićem i Dušanom Ivkovićem. Ovaj potonji je zvanično završio karijeru.

- Duda se oprostio, a sećam ga se još kao dete da je bio iskusan trener. Karijera od 50 godina je veliki naklon i poštovanje. Ušao je u anale i čestitam mu. Sa Željkom sam osvojio Evroligu i toliki trofeji govore o njemu, dok sam sa Duletom sarađivao pet godina i imamo prijateljski odnos. Prošli smo mnogo toga lepog zajedno, pa se i sada veoma često čujemo - ispričao je bivši reprezentativac Srbije.

"Orlovi" su nedavno iz Istanbula donijeli evropsko srebro koje Tepić ima u svojoj kolekciji iz 2009. godine.

- Način na koji su se borili je za svaku pohvalu. Pokazali su da su spremni da se žrtvuju za reprezentaciju i srebro je nagrada za uloženi trud. Još jednom su potvrdili da je Srbija košarkaška sila - zaključio je Tepić.

Žal za Londonom

Osvajao je evropska prvenstva sa svim mladim selekcijama Srbije, dok je sa seniorskom uzeo srebro 2009. godine u Poljskoj. Naredne je ostao bez svjetske medalje poslije sudijske krađe u Turskoj.

- Bio je to težak trenutak za sve, ali mi je gore što nismo otišli na Olimpijske igre u London. Izgubili smo u četvrtfinalu Evrobasketa od Rusije 2011. godine, a taj turnir je bio kvalifikacioni za OI. Povrede su nas sprečile da odemo u London - kazao je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana