Кошаркаш Бриндизија Миленко Тепић за Глас Српске: Памте се једино велике утакмице

Иван Драгичевић
Кошаркаш Бриндизија Миленко Тепић за Глас Српске: Памте се једино велике утакмице

Бриндизи - Италијански градић Бриндизи од августа је дом српског кошаркаша Миленка Тепића. Новосађанин нову страницу каријере отвара у истоименом клубу, што је његова друга сезона на "чизми".

Палаканестро је међу најатрактивнијим националним првенствима у Европи, иако је далеко од квалитета из златног доба посљедње деценије прошлог вијека. Тепић ипак тврди да је квалитетнији од АБА лиге. Јадранско море, топло вријеме и прелијеп амбијент у граду и његовој околини услови су који радују сваког спортисту, поред оних примарних, кошаркашких. Након сезоне у Капо д'Орланду, полако се привикава на нову средину.

- Прошао је месец откако сам овде, упознајем нове саиграче и средину. Променила се екипа, само су три играча остала из прошле сезоне, а и тренер Сандро Делањело је заменио Ромеа Сакетија. Велика је предност када дуго играш са истим људима, немамо тај луксуз и морамо да се прилагодимо - рекао је Тепић.

Европски шампион са Панатинаикосом, те освајач многих националних трофеја са грчким клубом и Партизаном, напунио је 30 година. Иза себе има огромно искуство, али му је вријеме брзо пролетјело.

- Када сам долазио први пут у Партизан, Дуле Вујошевић је понављао да на сваки тренинг и утакмицу уђемо са 100 одсто могућности, јер каријера кратко траје, десет или 15 година. То ми је изгледало као вечност, а тек када погледам крштеницу схватим да сам искусан, иако се физички тако не осећам - додао је Тепић.

Колико год било лијепо у Атини, Севиљи или Сицилији, дом нема алтернативу. Најљепши период каријере Тепићу је онај проведен у Партизану.

- Живот код куће је најлепши. Био сам у Партизану у два наврата, први пут као веома млад играч у одличном тиму, док сам се по повратку осећао старије, јер су поред мене били веома млади, а изузетно талентовани клинци. Да је било више новца и слуха за ту екипу, борили би се за Фајнал фор Евролиге - рекао је Новосађанин.

Омиљен је међу навијачима "црно-бијелих". Увијек рационалан, смирен и пун респекта за ривала, заслужио је и поштовање присталица највећег ривала Црвене звезде.

- Увек сам се трудио да останем смирен у амбијенту који дерби носи са собом. Те утакмице су веома важне и отуд произлази велика напетост. Дворана је препуна па је атмосфера специфична и због тог набоја играчи другачије реагују него у неким "обичним" мечевима. То је, у ствари, драж дербија, јер није обична утакмица. У каријери се памте велики мечеви и нико се неће сећати како си одиграо тамо негде у 13. колу првенства - додао је Тепић.

Имао је срећу да је сарађивао са три велика стручњака, Душком Вујошевићем, Жељком Обрадовићем и Душаном Ивковићем. Овај потоњи је званично завршио каријеру.

- Дуда се опростио, а сећам га се још као дете да је био искусан тренер. Каријера од 50 година је велики наклон и поштовање. Ушао је у анале и честитам му. Са Жељком сам освојио Евролигу и толики трофеји говоре о њему, док сам са Дулетом сарађивао пет година и имамо пријатељски однос. Прошли смо много тога лепог заједно, па се и сада веома често чујемо - испричао је бивши репрезентативац Србије.

"Орлови" су недавно из Истанбула донијели европско сребро које Тепић има у својој колекцији из 2009. године.

- Начин на који су се борили је за сваку похвалу. Показали су да су спремни да се жртвују за репрезентацију и сребро је награда за уложени труд. Још једном су потврдили да је Србија кошаркашка сила - закључио је Тепић.

Жал за Лондоном

Освајао је европска првенства са свим младим селекцијама Србије, док је са сениорском узео сребро 2009. године у Пољској. Наредне је остао без свјетске медаље послије судијске крађе у Турској.

- Био је то тежак тренутак за све, али ми је горе што нисмо отишли на Олимпијске игре у Лондон. Изгубили смо у четвртфиналу Евробаскета од Русије 2011. године, а тај турнир је био квалификациони за ОИ. Повреде су нас спречиле да одемо у Лондон - казао је Тепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана