KS BiH traži od FIBA mjesto za Igokeu

Milan Zubović
KS BiH traži od FIBA mjesto za Igokeu

Banjaluka - Košarkaški klub Igokea mogao bi zaigrati u kvalifikacijama za novoosnovanu FIBA Ligu šampiona, a to su zatražili i rukovodioci Košarkaškog saveza BiH od evropskog ogranka Svjetske košarkaške federacije.

- Poslali smo pismo FIBA u kojem tražimo da šampion BiH, Igokea, ima mjesto u kvalifikacijama i još čekamo odgovor. Trenutno, Aleksandrovčani nemaju to mjesto pa čekamo odgovor. Imamo neke nezvanične informacije da će naš prijedlog biti prihvaćen, ali zvaničan odgovor očekujemo krajem mjeseca - izjavio je predsjednik KS BiH Aleksandar Fulurija.

Za sada planirana su dva kruga kvalifikacija za Ligu šampiona, a klubovi će biti podijeljeni po renkingu, dok klubovi iz iste države neće moći igrati međusobno. Prvi mečevi prve runde trebalo bi da budu igrani 27. septembra, a revanši dva dana kasnije. Pobjednici će u drugi krug kvalifikacija koji je planiran za 4. i 6. oktobar. Ipak, ovo sve tek treba da potvrdi FIBA 29. juna na sastanku Borda ovog takmičenja, a uz to i klubovi moraju da se izjasne hoće li nastupati. Iz šampiona BiH su potvrdili da su zainteresovani za nastup u Ligi šampiona.

- U kontaktu smo sa KS BiH i poslali smo kandidaturu te čekamo jasan stav FIBA. Voljeli bismo da ne igramo u kvalifikacijama, već da nam daju direktno mjesto u grupnoj fazi takmičenja koje bismo prihvatili. Ukoliko nam ponude da nastupamo u kvalifikacijama moraćemo da vidimo propozicije koje nisu baš najjasnije definisane pa će Upravni odbor donijeti odluku hoćemo li nastupiti ili ne - istakao je generalni menadžer Igokee Igor Dodik.

Klubovi iz Srbije

Košarkaški savez Srbije prijavio je Mega Leks i FMP za FIBA Ligu šampiona u sezoni 2016/2017. Crvena zvezda će naredne sezone učestvovati u Evroligi, dok Partizan nije prihvatio učešće u FIBA Ligi šampiona, već se prijavio za Evrokup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana